15 Temmuz darbe girişimde vatanı savunurken şehit düşen Prof. Dr. İlhan Varank, Öğretmenler Günü’nde görev yaptığı Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Eğitim Fakültesi’nde anıldı.
Esenler’in kahraman şehitlerinden biri olan Prof Dr. İlhan Varank, 15 Temmuz gecesi vatan mücadelesi sırasından hainlerle mücadelesi sonrası şehit düşmüştü. Esenlerin şehitlerinden biri olan Varank, görev yaptığı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Öğretmenler Günü münasebetiyle özel tören düzenlenerek anıldı.
YTÜ Davutpaşa Kampüsü’ndeki Yunus Emre Konferans Salonu’nda, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü tarafından düzenlenen programda, akademisyen arkadaşları ve öğrencileri Prof. Dr. İlhan Varank’ı anlattı. Programa, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, şehit Prof. Dr. İlhan Varank’ın eşi Saadet Varank, kayınvalidesi Emine Okumuş, kayınpederi Vehbi Okumuş, Fatma Varank ve Murat Varank ile yakınları, akademisyen arkadaşları ve çok sayıda öğrencisi katıldı.
O’NUN KORKUSUZLUĞU ÖĞRETMENLERE ÖRNEK
Programda gözyaşları içinde konuşan Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan Varank’ın çok değerli bir akademisyen olduğunu söyleyerek, “Kanlı darbe girişimi esnasında O’nu kaybettik. Şehitlik mertebesi, O’nu seçti. Hepimizin geleceği için kurşunlara siper etti kendisini. O gece Whatsapp grubundan mesaj atmıştı, insanların korkmaması için. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bütün öğretmenlere ve adaylarına öğretilmesi gereken de bu ruhtur” diye konuştu.
GERÇEK BİR KAHRAMAN
Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya da, Varank’ın 15 Temmuz akşamında toplumun ve bu toplumun akademik camiası adına şehit olduğunu belirterek, “İlhan Hocamız toplumun geleceği için canını verdi. Büyük bir kahramandır o. Ailesine, anne ve babasına, çocuklarına minnettarız” dedi.
O BİZİM SEMBOLÜMÜZ
İnsanların yaşadığı gibi öldüklerini hatırlatan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, “İnsanın kalitesini, ölümünden sonra daha iyi anlayabiliyorsunuz. O’nu tanıyan ve tanımayanların kalbinde bir sevgi oluştu. Şehitlik de hocamızın geçmiş yaşamının bir finali. Hocamız 2. Kurtuluş Savaşı’nın ilk şehitlerinden. Bu darbe değil, vatanı bölme ve yutma harekatıydı. İlhan Hocamız, bizim gözümüzde böyle anlaşılmalı. Hocamızı, YTÜ’de yaşatacağız. Bu bizim görevimizdir. İlhan Hocamız, bizim için semboldür. Adını kıyamete kadar yaşatacağız. Bizim önderimiz ve ilkimizdir” dedi. Şahin, İlhan Varank ismini Türkiye’nin her yerinde yaşatacaklarını söyledi.
ARKADAŞLARI VE ÖĞRENCİLERİ ANLATTI
Programda, Varank’ın birlikte görev yaptığı akademisyenler de duygu ve düşüncelerini aktardı. Konuşmaların ardından, Varank’ın çalışma arkadaşları ve öğrencilerinin düşüncelerinin yansıtıldığı bir video gösterildi. Varank’ın hayatını anlatan bir videonun da gösterildiği programa gelenlere, karanfil ve özel kitap ayraçları dağıtıldı.