Yazar, çevirmen ve mütefekkir Cemil Meriç, vefatının 34. yıl dönümünde Esenlerli gençlerden oluşan Cemil Meriç Gönüllüleri tarafından kabri başında anıldı. Anma programına Meriç’in kızı yazar Ümit Meriç de katıldı.
Esenler Belediyesi bünyesinde 2017 yılından bu yana görme engelliler, okuma yazma bilmeyenler ve kitaplara erişim imkânı olmayanlara ses olan gençler; yazar, çevirmen ve mütefekkir Cemil Meriç’i vefatının 34. yıl dönümünde Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında dualarla andı.
Cemil Meriç Gönüllüleri ayrıca Meriç’in “Bu Ülke” kitabından pasajlar okudu. Gençler, anma programına katılan Meriç’in kızı yazar Ümit Meriç ile de hatıra fotoğrafı çektirdi.
FİKİRLERİ VE ESERLERİYLE YAŞATACAĞIZ
Anma programına katılan Cemil Meriç Gönüllüleri’nden Rümeysa Serdar, Meriç’in çok önemli bir düşünce adamı olduğunu söyleyerek “Cemil Meriç, pek çok alanda araştırmalar yapmış ve 4 yaşında okumayı öğrenmiş. Görme yetisini kaybettikten sonra bile yazmayı bırakmamış. Çoğu eserini görme yetisini kaybettikten sonra eşinin, öğrencilerinin ve çocuklarının desteğiyle kaleme almış ve bizlere pek çok eser bırakmış. Biz de Cemil Meriç Gönüllüleri olarak onu fikirleri ve eserleriyle yaşatacağız” diye konuştu.
CEMİL MERİÇ KİMDİR?
Reyhanlı ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Hatay’da tamamladı ve Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı.
Meriç, öğrenimini tamamlayamadan Hatay’a geri döndü. Bir süre ilkokul öğretmenliği ve nâhiye müdürlüğü, Tercüme Kaleminde reis muavinliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyâtı bölümünü bitirdi. Elâzığ Lisesinde Fransızca öğretmenliği yaptı. İstanbul Üniversitesi yabancı diller okulunda okutman olarak çalıştı. 1955 senesinde gözleri görmez oldu. Ancak talebelerinin yardımıyla çalışmalarını ölümüne dek sürdürdü. 1974 yılında İstanbul Üniversitesinden emekli oldu. 13 Haziran 1987 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti.
ESERLERİ: Umrandan Uygarlığa (1974), Kırk Ambar (1983) adlı eserleriyle iki kez Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülünü kazandı. Hint Edebiyâtı, Saint Simon, İlk Sosyolog, İlk Sosyalist, Bir Dünyânın Eşiğinde, Bu Ülke, Mağaradakiler, Bir Fâciânın Hikâyesi, Işık Doğudan Gelir ve Kültürden İrfana başlıca eserleridir.