ÖĞRENCİLERE ÖZEL ‘DERGİCİLİK OKULU’
Esenler Belediyesi, dergicilik mesleğinin gelişimini desteklemek, uygulamaya dönük çalışmalar yürütmek ve dergiciliği gençlerle buluşturmak amacıyla, ortaokul ve lise öğrencileri için “Kafasına Esenler Fanzin Dergicilik Okulu” projesini hayata geçirdi.
Dergiciliğe ilgisi olan gençleri dergi yayıncılığı konusunda bilgilendiren ve gençleri profesyonellerle buluşturarak kendi dergilerini pratik bir şekilde çıkarmalarına yardımcı olan projede, Esenlerli gençler bağımsız yayıncılığı öğreniyorlar. Esenler’deki 4 ortaokul, 4 lise ve 2 bilgi evinden toplam 223 öğrencinin katıldığı projenin mimarlığını, uzun yıllar dergicilik alanında çalışmış olan Araştırmacı-Yazar Asım Gültekin üstleniyor.
30 ADET FANZİN ÇIKARDILAR
Fanzin, ‘fanatik’ ve ‘magazin’ kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor ve yayınlamak için kağıt, makas ve yapıştırıcı yeterli oluyor. “Kafasına Esenler Fanzin Dergicilik Okulu” projesi kapsamında profesyonel dergicilerin, editörlerin ve yazarların katılımıyla 4 ay boyunca bir derginin ön hazırlığı, editöryal süreçleri ve tasarım konularında eğitim alan öğrenciler, ilk meyvelerini vermeye başladı. Çizgi roman, yazı, şiir, bilim, tarih gibi çeşitli konularda 30 adet fanzin çıkaran öğrenciler, çalışmalarına devam ediyor.
Mayıs ayına kadar devam edecek “Kafasına Esenler Fanzin Dergicilik Okulu” projesinin sonunda, öğrenciler tarafından 60 adet farklı içeriklerde fanzin çıkarılması hedefleniyor. Öğrencilerin çıkardığı dergilerin 10. Uluslararası Dergi Fuarı’nda sergilenmesiyle, projenin bu yılki kısmı sona erecek.
ÖZGÜVEN VE SORUMLULUK SAĞLADI
Projede yer alan Amiral Vehbi Ziya Dümer Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Gök, fanzin ile profesyonel dergiciliğe bir adım daha yaklaştığını belirterek, “Kendim yazdığım amatör yazılarımı fanzinde yayınlama fırsatı buldum. Hocalarımın desteğiyle kendimi geliştirdim. Özgüvenim yerine geldi ve sorumluluk duygum gelişti. Fanzin dergimin sonraki sayıları için çalışmalarım devam ediyor. Bu fırsatı bana sunan hocalarıma ve belediye başkanımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
EN ZORU ARKADAŞINDAN YAZI ALMAK
Dergicilikte işin en zor kısmının arkadaşından yazı alabilmek olduğunu söyleyen Araştırmacı-Yazar Asım Gültekin, “Dergiyi çıkardıktan sonra ilgilisini bulmak ve dergisi satmak gerekiyor. Bir diğer önemli şey ise; dünyadaki ve Türkiye’deki dergilerin içeriğinde neler var, oralarda neler oluyor bunu takip etmeniz fanzin derginiz için çok faydalı olur” tavsiyelerinde bulundu.
DERGİ, ‘SÖZÜM VAR’ DEMEKTİR
Proje kapsamında Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde seminer veren Yazar Ali Ural, dergi çıkarmanın dünyanın en zor işlerinden birisi olduğunu ve öğrencilerin çıkardığı fanzinlerin kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyerek şunları kaydetti:
“Dergi çıkarmak her şeyden önce, ‘Benim bir sözüm var’ demektir. Demek ki gençlerin söyleyecek bir sözü var. Dergileri çıkararak bunu kanıtlamış oluyorsunuz. Bu çok önemli bir şey. Sözlerinizi kağıda geçirdiğinizde yaşamaya devam edecek bir eser de bırakmış oluyorsunuz. Bir kaç sayfadan ne olur demeyin, tohum da bir tane ve küçüktür; ama içinden neler çıkar, bunu küçümsemeyin. Bir de size destek olan ağabeyleriniz ve Esenler Belediyesi var ki bu destek de çok kıymetli” dedi.