Formik asit renksiz yada hafif sarıya çalan renkte, kendine has kokusu olan formülü HCOOH olan su, metanol, etanol, aseton, eter gibi malzemelerde kolay çözünen bir kimyasaldır.
Günümüzde arıcılıkta formik asit kullanımı gittikçe artmıştır. Formik asit, arı parazitleri varoa gibi arılar için ölümcül özellikteki istenmeyen canlılardan kurtulmak için kullanılır.
Formik Asit Uygulaması Hakkında Merak Edilenler;
Soru: Formik asit kullanılmadan önce ne gibi hazırlık yapılmalıdır?
Cevap: Malzemelerin emiciliklerini belirlemek için materyal evvelce test edilmelidir. Pedin yerleştirileceği çıtanın üzerindeki arılar duman verilerek uzaklaştırılır.
Soru: Formik asit ne kadar pede enjekte edilmelifir?
Cevap: Emici ped çıtalar üzerine dağılır ve bir şırınga ile 30 ml %65’lik formik asit pede enjekte edilir.
Soru : Formik asit enjekte edilen ped kovanın neresine konulmalıdır?
Cevap: Şayet sıcaklık 25°C’nin üzerinde veya salkım dip tahtasına yakınsa, ped dip tahtasına yerleştirilebilir.
Soru: Formik asit uygulaması ne sıklıkla ve kaç kez uygulanmalıdır?
Cevap: Rehabilitasyon toplam 3-5 uygulama olacak şekilde 1-4 gün (buharlaşma vaziyetine göre) aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Soru: Kullanılan pedlere tekrar formik asit enjekte edilebilir mi?
Cevap: Pedler eriyip bozulmadıkları sürece kullanılabilirler.
Soru: Formik asit uygulaması başka bir şekilde olabilir mi?
Cevap: Formik asidin bir diğer uygulama metodu; direk dip tahtasına uygulamadır. Bu metotta, formik asit bir şırınga yardımı ile kovan dip tahtasının alt bölümünden kovan içine püskürtülür.
Soru: Uygulada neye dikkat etmeliyiz?
Cevap:Ancak burada dikkat edilmesi şart olan nokta; kovan dip bölümündeki arıların zarar görmesinin engellenmesidir. Bunun için kovan giriş deliğinden körükle duman verilerek arıların uzaklaşması sağlanmalıdır.
Soru: Ne kadar bir miktar formik asit kullanılmalıdır?
Cevap: Bu uygulamada 15 ml %65’lik formik asit kullanılır. Uygulama toplam 5-6 uygulama olacak şekilde tekrarlanmalıdır.
Formik asit normalde %80-85’lik konsantrasyonda satılır,bu yüzden yanlışlıklara neden olmamak için ürünün konsantrasyonuna dikkat edilmelidir.
Kovanlara uygulamada; 3 ölçü (%85’lik konsantre) formik asit ile 1 ölçü su karışımından oluşan %65’lik solüsyon önerilmektedir.
Dünyada arı parazitlerini yok etmek için yeni yeni yöntemler geliştiriliyor olsa da şimdilik en yaygın kullanılan yöntem formik asitle bu parazitlerden kurtulmak. Çünkü Formik asit fiyatı ve kullanım kolaylığı açısından çok ilgi görmektedir. Diğer yeni yöntemler gelinceye kadar da bu şekilde arı parazitlerinden korunma devam edecek gibi görünmektedir.