Araçların frene basıldığında yavaşlamasını kolaylaştıran disklere fren diski deniyor. Bu diskler frenle koordineli çalıştıkları için araçlarda bulunan en önemli parçalar arasında bulunuyor. Bu nedenle belirli bir zaman sonra yıpranması ve değişmesi gerekiyor. Bu bileşenin değişmemesi araçlarda istenmeyen sorunların yaşanmasına neden oluyor.
Fren diskleri rotor ismiyle de biliniyor. Bu parçalar fren balatasını sıkıştırma görevi yapıyor. Kinetik enerjinin ısıya dönüşmesi şeklinde gerçekleşen bu görev sayesinde aracın yavaşlaması ya da durması sağlanıyor. Bu durum da aracın yönetimini sürücüler için kolaylaştırıyor.
Fren diskleri araçlarda tekerleğe bağlı olarak bulunuyor. Böylelikle frene basıldığında teker üzerine bir baskı uygulayarak durmasını sağlıyor. Bu baskının uygulanması ise sürüş sorunlarının yaşanmasına neden oluyor.
Araç üzerinde bulunan tüm parçalar gibi fren disklerinin de kullanım ömrü bitiyor. Disklerin bittiğini anlamak içinse sesleri takip etmek gerekiyor. Fren diskleri işlevini yitirdiğinde frene basıldığında ekstra bir gürültü yaşanıyor. Araç dursa bile ilk günkü verimlilikte bu duruş yaşanmıyor.
Fren disklerin bittiğini anlamanın bir yolu da disk görünümüne bakmak oluyor. Disklerin yıprandığı, kırıldığı veya kullanılamayacak hale geldiği fiziksel olarak görülebiliyor. Bunun dışında tekerden ses gelmesi, pedaldaki titreşim ve frene basıldığında hız yavaşlama işlevinin hemen gerçekleşmemesi değişimin işaretleri oluyor. Bu durumda değişimin yapılması araçların frenlemeyi rahatlıkla yapması için gerekli oluyor.
Araç kullanıcılarının fren disklerinin ne zaman biteceğini anlamaları için bir süre verilmesi zordur. Çünkü bu diskler kullanım etkisiyle daha çok yıpranma ve kullanma ömrü kısalma gösteren parçalar arasında buluyor. Aracın hızlı ya da dikkatsiz kullanılması sık sık frene basılması disklerin daha kolay kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor.
Araç sahiplerinin fren disklerini oto servislerinde değiştirmeleri mümkün oluyor. Ancak değişim işlevinin zor olmaması kişilerin değişimi kendilerinin yapmasına imkan veriyor.
Fren disklerinin değişmesi için şu işlemlerin yapılması gerekiyor;
Böylelikle yenilen fren diskleri ile aracın frenleme yapma işlevi yeniden maksimum performansta gerçekleşiyor. Böylelikle aracın durması ve yeniden yoluna devam etmesi gibi işlevler tamamlanabiliyor.
Fren disklerinin işlevini yitirdiğinde mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Disklerin yenisiyle değiştirilmemesi pek çok soruna neden oluyor. Bu sorunlardan ilki frene basıldığında aracın yavaşlama mesafesinin uzamasına neden oluyor. Bu da istenmeyen kazalara neden olabiliyor.
Fren disklerinin değiştirilmemesi frende bulunan diğer parçaların zarar görmesine neden oluyor. Bu da araç sürücülerine ekstra masraf olarak geri dönüyor. Son olarak fren disklerinin değiştirilmemesi güvenli sürüş deneyiminin ortadan kalkmasına neden oluyor.
Araçlarda kullanılan ve aracın fren yapmasında etkili olan fren diskleri birden fazla çeşitte bulunuyor. Çeşitlerin oluşmasında tutuş, performans ve gaz dağılımı etkili oluyor.
Araçlarda kullanılan fren disk çeşitleri ise şunlar oluyor; standart, oluklu ve delikli fren diskleri oluyor. Bu disklerin seçiminde araçların ihtiyaçları belirleyici oluyor.