GEBELİĞE SON VERME TEKNİKLERİ
Kürtaj tıbbi anlamda “vücutta bulunan ve boşluklar içinde olan istenmeyen dokuları kazıyıp vücuttan çıkarma” olarak tanımlanabilir. Kürtaj, halk arasında ise istenmeyen ya da sorunlu gebeliklerde bebeğin alınarak gebeliğe son verilmesi anlamına gelmektedir.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
Bütün tıbbi müdahalelerde olduğu gibi kürtajda da riskler bulunmaktadır. Kanama, rahim delinmesi, enfeksiyon, rahim içinde parça kalması gibi riskler vardır. Bu riskler genellikle alanında uzman olmayan ve steril bir ortam sağlamayan polikliniklerde görülmektedirler. Sizlerde bu risklerle karşı karşıya kalmamak için uzman hekimler tarafından müdahale edilmesini isteyiniz. Alanında uzman dokturumuz Op.Dr. Uzay Yıldırım bu gibi durumlara mahal vermeden gerçekleştirdiği tüm ameliyatlar da başarı sağlamıştır.
Kürtajdan Sonra Ağrı ve Kanama Olur Mu?
Kürtaj sonrası hastalarda hafif derecede kasık ve regl dönemi kanamasına benzer bir kanama dışında pek şikayet görülmez. Devam eden ilk haftada hastalar tekrar kontrole çağırılarak rahim içinde parça kalıp kalmadığını teyit etmek için kontrol edilirler. Eğer parça kaldığı görülürse rahim içerisi ufak bir müdahale ile tekrar temizlenir ve tedavi sonlandırılır.
Kürtajdan Sonra Adet Düzeni Bozulur Mu?
Kürtaj olduktan sonra ilk 1-2 ay geçici adet döngüsü bozukluğu görülebilir ancak bunun ortalama 3 ay içerisinde normal döngüsüne dönmesi beklenir. Tedavi sonrası rahim içerisinde enfeksiyon oluşması durumunda yapışıklık hissi veren iltihaplanma olabilir. Bu durumda hekiminize başvurmanızda fayda olacaktır. Kürtaj sonrası ilk 3 ay ilişkiye girilmesi önerilmez. İlişki yaşanması halinde ise korunulması önerilir.
Kürtajdan Sonra Tekrar Hamile Kalınır Mı?
Normal şartlar içinde 10 haftalık döneme ulaşmamış gebelikler de kürtaj yapıldığında kısırlık riski bulunmamaktadır. 10. haftayı aşmış gebeliklerde kürtaj yasal olarak yasak olsa da uygulandığında kısırlık riski taşımaktadır. Kürtaj sonrası en az 3 ay gebelikten korunulması gerekmektedir. Kürtaj sonrasında paralel doğum kontrol hapı kullanılabilir yâda rahim içi spiral uygulanabilir.
Kürtaj Yapmak Yasak Mı?
Türkiye’de gebeliğin isteğe bağlı sonlandırılması 2827 nolu Nüfus planlaması kanunu gereği gebelikte ilk 10 haftayı kapsamakla beraber eşlerin rızası doğrultusunda kürtaj yasal kabul edilmiştir. Gebeliğin daha ileri haftalarında ise eğer bebekle alakalı bir hastalık varsa ya da annenin sağlığı tehdit altında ise heyet raporu ile gebelik sonlandırılabilir.
VAKUMLU KÜRTAJ TEKNİĞİ
Günümüzde Tıp gelişmekte olan ve çağın getirdiği yenilikleri ve buluşları en üst düzeyde kullanan alanlardandır. Bu nedenle vakum ile kürtaj çağın getirdiği en modern sistemler arasında yer almaktadır. Vakum ile kürtaj geliştirilen aletler yardımı ile rahimin iç kısmında yapılacak olan basınçla dokuların rahimden dışarı atılması işlemidir. Kürtaj vakum uygulaması normal kürtajlara göre daha az riskli ve risk yok denecek kadar az olan bir yöntemdir. Nedeni ise normal kürtajda rahim içinde kazınma işlemi yapılırken vakumlu kürtaj’da kazıma işlemi uygulanmaz. Steril olması için her seferinde bireye özgü aletler kullanılır ve atılırlar. Bu nedenle vakumlu kürtaj sonrasında enfeksiyon kapma riski en aza indirgenmiş olmaktadır. Vakumlu kürtaj uygulaması hem lokal olarak hem de genel anestezi yapılarak uygulanabilir.
Vakumlu kürtaj uygulamasında anestezi yapıldıktan sonra rahim içi muayenesi ve jinekolojik anlamda gözlemleri yapılır. Rahim içinde problem yoksa vajinal spekulum rahimin içi yerleştirilir. Daha sonra rahim içi ve rahim ağzı belirli solüsyonlarla temizlenerek enfeksiyon riski azaltılır. Buji ismi verilen aletle rahim ağzı genişletilir ve vakumlu kürtaj işlemi uygulanır.