İletişim alanında yer edinmek isteyen gençler Esenler Medya Akademisi çatısı altında düzenlenen “Yeni Medya-İnternet Haberciliği” konulu seminer kapsamında Yeni Şafak Gazetesi İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik ile buluştu. Geleceğin iletişimcileriyle bilgi ve tecrübelerini paylaşan Çelik, kendisine yöneltilen pek çok soruya yanıt verdi.
Medya dünyasına adım atmaya hazırlanan gençleri, deneyimli isimlerle buluşturan Esenler Medya Akademisi’nin konuğu Gazeteci Ersin Çelik oldu. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen seminerde geleceğin iletişimcileriyle buluşan Çelik, bilgi ve tecrübelerini gençlerle paylaştı.
Seminerde internet gazeteciliğinin tarihi gelişimini değinen Çelik, “1995 yılında medya, internetin bir erişim aracı olarak varlığını tescilledi. İngiltere ve ABD’de bazı gazeteler içeriklerini internette yayınlamaya başladılar. Bir web sitesi oluşturmaya başladılar. İçeriklerin hepsini yayınlamıyorlardı. Geleneksel medya internete direniyordu ve kâğıt kıymetliydi. Maliyeti yüksekti. Hafta sonları bir milyon satan gazetelerimiz vardı. 2010’lara doğru hala bir milyon satan gazetelerimiz vardı. 2005’lere geldiğimizde internet, hayatımızın tamamında etkin bir hale gelmişti. İletişim çok hızlı değişti. Mobilleşme iletişimi inanılmaz hızlandırdı ve çok hızlı bir dönüşüm yaşandı. Peki internet, gazeteciliği yok mu ediyor? Yok etmek diye bir şey yok. Dönüştürme var. Yok etseydi eğer, televizyon radyoyu yok ederdi. Sinema, tiyatroyu yok ederdi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de internet gazeteciliğinin yaygın olduğunu söyleyen Çelik, şunları kaydetti:
“Bugün herhangi bir Afrika ülkesinde internet çok kısıtlı ve orada matbu gazetecilik yaygın. Türkiye’de ise internet gazeteciliği yaygın. İngiltere ve ABD’de her ikisi de yaygın. Çünkü güçlü içerikler üretiyorlar. Gazetecilik bir tutkudur. Bu mesleği sevmezseniz yapamazsınız. Bu mesleği yapıyorsanız gözünüz başka bir şeyi görmez. Keyfinize düşkünseniz gazetecilik yapamazsınız. Günümüzde internet gazeteciliğinin şirazesi kaydı. ‘Şok olayda flaş gelişme” ya da ‘O ilde deprem oldu’ gibi başlıkları gazeteye basamazsınız ama internette yazabilirsiniz. Çünkü burada merak ederek o sayfayı tıklarsın. Bunun da reklam sektöründe bir karşılığı var. Bugün ise web haberciliğinden vazgeçmeye başladık ve mobil dönüşüm yaşıyoruz. Şu an hayatımızda sosyal medya var.”
Çelik, gençlerin her alanda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini kaydederek “Birlikte çalıştığım arkadaşlarımın çeşitli programları öğrenmeleri için dersler almalarını sağlıyorum. Batıda bütün gazeteciler böyle çalışıyor. Gazetecilik sadece haber yazmakla bitmiyor. Hem fotoğrafçı olacaksınız, hem kameraman olacaksınız, hem de kurgucu olacaksınız. Bu işi yapacaksanız internet haberciliğini öğrenmelisiniz. Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 90’ı video izliyor. Örneğin ben Yeni Şafak Gazetesi’nde yazdığım köşe yazılarının seslendirmesini de yapıyorum. Yazı 20 bin okunuyorsa video 150 bin izleniyor. ABD ve İngiltere’de televizyonculuk Youtube’a kaydı. Bizde de durum böyle. Ülkemizde bir kişi ortalama günde 7,5 saatini internette geçiriyor. İnternet hayatımızın her alanında” diye konuştu.