Göçmenlerin durumu Bağcılar’da konuşuldu
Bağcılar Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Göç ve Uyum Sempozyumu”nda uzmanlar göçmenlerin durumuna çözüm getirmek amacıyla sunumlar yaptı.
Son yıllarda gerçekleşen göç dalgası nedeniyle Türkiye ve Avrupa ülkelerine yerleşenmültecilerin durumunu değerlendirmek amacıyla Bağcılar’da uluslararası bir programdüzenlendi. Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde Marmara Belediyeler Birliği ve Türk-AlmanÜniversitesi işbirliğiyleRetajRoyale İstanbul Otel’de gerçekleşen “Uluslararası Göç ve UyumSempozyumu”na siyasetçiler, akademisyenler, yurtiçinden ve yurtdışından belediyebaşkanları katıldı.
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy yaptığı konuşmada “Bu topraklar tarihte de hep göçün hedefi haline gelmişti. Sonra göçte araç olarak kullanıldı. Son 15 yılda elde etiğimiz ekonomik ve sosyal gelişmelerle ülkemiz göç için cazip hale geldi. Göçlerin en önemli sebeplerden biri eskiden kuraklık ve kıtlıkken bugün terör ve savaş oldu. Bu coğrafyada bir insanlık ve varlık mücadelesi veriyoruz. Bu mücadeleyi bütün mazlumların ayakta kalabilmesi ve seslerinin duyulabilmesi için veriyoruz. Son olarak yaşananlara bakarsak Suriye’de insan olmayı hayal edebiliyor musunuz? Bu coğrafyanın aziz insanları elbetteki bu vahşete seyirci kalamayacaktı. Bizim insanımız ensar oldu. Son ekmeğimiz kalsa bile bunu paylaşmak zorundayız” dedi.
“Bu bizim için bir iftihar meselesidir’’
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da “Yoğun göç alan ilçemizin hem geleneksel hem modern yaşama ev sahipliği yaptığını ifade edebiliriz. Bağcılar Anadolu’dan ve yurtdışından aldığı göçlerle oluşan bir ilçemizdir. Ülkemizin her rengi ve desenini bünyesinde barındırmaktadır. Bu bizler için iftihar meselesidir. Sınırlarımızın ötesinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen millet olarak ecdadımızın izinde ensar olmaya devam ediyoruz. Biz atalarımızın güzel sözüne sahiplik yapıyoruz veren el alan elden üstündür. Yaratılanı seviyoruz yaratandan ötürü. Eğer duyarsız ve sessiz kalırsak aynı akıbete bizlerin uğramayacağının hiçbir garantisi yoktur. Şartlar ne olursa olsun insanların iyiliğine dokunacak işleri yapmak zorundayız. Diliyorum savaş bir an önce son bulur ve herkes doğduğu yerde huzur bulur” şeklinde konuştu.
“Türkiye olmadan bu sorun çözülemez”
Özeleştiri yapan Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Petermann, ise şunları söyledi: “Bizde de dönem dönem göç dalgaları yaşandı. İkinci dünya savaşından sonra başlayan göç dalgası 1960’lı yıllarda Türk misafir işçilerin gelişiyle devam etti. Çoğu kaldı. Bizim şehirde 20 bin Türk kökenli vatandaş var.Ve şu anda içinde bulunduğumuz mülteci krizi başladı. 19 yıllık görev sürecim içinde şu anda olduğumuz kadar zor bir durumla karşılaşmadım. Bağcılar’da ve Türkiye’de sizin karşı karşıya kaldığınız mülteci rakamlarıyla karşılaştırdığımızda bizimki çok küçük. Göçmenler için ne yapmalıyız? Kesin çözüm yoktur. Kalmak isteyenlere eğitim vermeliyiz ve lisanı öğretmeliyiz. Çocuklara mümkün olduğu kadar erken yaşlarda eğitim sistemine dahil etmeliyiz. Almanya da bu pek mümkün değil çünkü kısmen de olsa siyasi arka plan var. Siyaset her zaman keyifli değil. Bazı bölgelerde öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki sağ ağırlık partiler maalesef göçmenlere karşı tahriklerde de bulunuyorlar. Dünyaya küçük de olsa bir katkıda bulunmalıyız. Barış getirmeliyiz. Bunu yaparken de din inanç ve diğer ayrımları kenara bırakmalıyız. Çok iyi biliyorum ki Türkiye Cumhuriyeti olmadan Avrupa’daki göçmen sorununa çözüm bulunamaz”
Türk Alman Üniversitesi Rektörü Halil Akkanat da şu şekilde konuştu: “Göç yerel bir sorun olarak ortaya çıkmış görünüyor. Çözümü için yol ve yöntemlerin de yerel olması gerekiyor. Bu çerçevede yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor. Yerel yönetimlerin maruz kaldığı bu sorunla ilgili çözüm bakımından yetki ve mali desteğin verilmesi gerekiyor”
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayvaz da düşüncelerini şöyle dile getirdi:” Şu anda ülkemiz göçmenler için güvenli bir liman ve cazibe merkezi halinde. Göçmenlere yönelik insan hakları ve güvenlik konusunda başarılı çalışmalar yapıyoruz. Göç İdaresi olarak ülkemize sığınan insanlara insan olma tavırları gösterme noktasında gerekeni en iyi şekildi yapıyoruz”
Sempozyum çerçevesinde göçmen ve mültecilerle ilgili uyumpolitikaların ve iyi uygulama örneklerin Türkiye’deki ve yurtdışındaki yönetimler nezdinle elealındığı sempozyum devam ediyor.
Uluslararası Göç ve Uyum Sempozyumu’na katılan isimler:
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz,
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy,
Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Petermann,
Avrupa Birliği Irkçılığa Karşı Birim Başkanı BenedettoZaççhırolı
Danimarka Vejle Belediye Başkan Vekili İbJespergard
Türk Alman Üniversitesi Rektörü Halil Akkanat
Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Murat Erdoğan