Günlük hayatta kullanılan dil, iletişimin en temel unsurudur belki. İnsana özgü bir ayrıcalık olan dil, iletişim kurarken, kullanılan dilin niteliği, muhataplarla olan ilişkilerin seyrini ve yönünü belirler/belirleyebilir. Diplomatik dil denilen “özel ve özgü” olan kabul ediş, çoğunlukla uluslararası ilişkilerde, devletler arası müzakerelerde kullanılsa da bu “özel ve özgü” dilin günlük hayatta da önemli faydaları olabilir. Sizlerle, diplomatik dilin ne olduğu, günlük hayatta nasıl kullanılmalı ve bireye ne gibi yarar sağlayabileceği üzerinde bildiklerimizi paylaşıp, kapalı olan pencereleri açmaya ya da aralamaya çalışabilmeyi paylaşacağım.
Diplomatik dil, tarafları karşılıklı saygı, anlayış ve iş birliğini teşvik eden, nazik ve özenli ve stratejisi yüksek bir iletişim tarzıdır. Bu dilde, doğrudan çatışmalardan kaçmak, bunun yerine olumlu bir dil kullanmak ve empatiyi ön planda tutarak satranç oynama temelli bir mantık vardır. Diplomatik dilin temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Pozitif/Olumlu/Yapıcı Bir Dil Kullanımıdır: Yani bu öyle bir dildir ki olumsuz durumlardan bile olumlu çıkarımlar yaparak ifade etme bilinçlilik düzeyidir.
İfadeler Gayet Özenlidir: Konu her ne olursa olsun kelimelerin ve cümlelerin itinalı seçimi ve ölçülü kullanımı gerçekleştirilmelidir.
Çatışmadan/Sıkıntı Doğuracak Şeylerden Uzak Durma: Hangi boyutta olursa olsun diplomatik dilde esas şeylerden biri de direkt çatışmalardan ve sert ifadelerden kaçınmak.
Eksiksiz Nezaket ve Maksimum Saygı: Herkese kural ve kaideler çerçevesinde saygılı ve nazik bir şekilde hitap etmek gerekmektedir. Çünkü iletişimin ana unsuru dilin de ana unsuru üsluptur.
Empatik Yaklaşım ve Anlayış: Muhatabın/muhatapların duygu, düşünce ve bakış açılarını anlamaya çalışıp çözmek diplomatik tarzda ilerleme için çok önemlidir.
Peki, günlük yaşamda diplomatik dil kullanmak yararlı mıdır? Evet, diplomatik dil çeşitli durumlarda muhakkak fayda sağlayacaktır. Aile içinde, çalışma ortamında, dost ve arkadaş çevresinde ya da farklı sosyal ortamlarda, diplomatik dil kullanmak iletişimi daha etkili ve olumlu ve anlaşılır hale getirebilir/getirir. Dilerseniz saydığımız o sosyal yaşam alanlarına ait çok kısa örnekleme yapayım. İşte, bazı örnekler:
Çalışma hayatı ve ortamlarında, diplomatik dil kullanmak, çalışma arkadaşları ve paydaşlarıyla daha iyi/doğru/benimsenebilecek ilişkiler kurmayı ve doğabilmesi yüksek ihtimal sorunlardan/çatışmalardan uzak durmayı sağlar. Mesela, bir ürünün üretiminde meydana gelen aksaklıkları ortaya koyarken, “suçlayan” bir tavırdan kaçınıp, yapıcı yaklaşım sergilemek hem üretim elemanlarının tümünün motivasyonu yükseltir hem de aksaklıkların/sıkıntıların analitikliğine katkı sağlar.
Aile üyeleri arasındaki iletişimde, nezaketi azami koruyup ve empatik bir dil kullanmak, karşılıklı anlayışı, sevgiyi, saygıyı ve birliktelik ruhunu pekiştirir. Çocuklarımıza bile eleştiri yaparken, diplomatik üslup ve dili kullanmak, onların özgüvenine hasar vermeden sağlıklı birey olmalarını mümkün kılar.
Arkadaşlık ilişkilerinde ise, kullanacağımız diplomatik dil gerçeği, dostlukları güçlendirir ve kıvamında ilerlemesini sağlar. Meydana gelebilecek anlaşmazlık/çatışmaya düşebilme/farklı alternatifleri benimseme durumlarında, arkadaşlarımızın duygu ve düşüncelerini gözeten bir dil kullanmamız, ilişkilerimizin sağlıklı ve minimum düzeyde bir sorunla devam etmesini sağlar.
Peki, diplomatik dil dediğimiz dili kullanmamızın bireyler noktasında ferdi faydaları neler olabilir? Onları da şöyle özetleyebiliriz:
Gelişmiş/gelişen/gelişecek iletişim becerilerinin devamını sağlar. Diplomatik dili hayatına nakşeden bireyler iletişim becerilerini ve yeteneklerini geliştirirler. Kendisini daha açık, daha anlaşılır ve daha etkili bir biçimde ifade edebilme yeteneğini kazandırır.
Empati kurma yönümüzü güçlendirerek empati kurmanın devamını tahsis ve teşvik eder. Bu da bireyin çevresiyle daha iyi anlaşmasını ve daha derin/verimli ilişkiler kurmasını sağlar.
Çatışmadan uzak durmada, soğuk kanlılığı muhafaza etmede ve devamında da yapıcı çözümler bulmayı kolaylaştırır. Bu da bireyin ve dolayısıyla da başta yakın çevre olmak üzere etki ettiği tüm alanların stres düzeylerini azaltır ve huzurlu bir yaşam sürdürülmesine katkıda bulunur.
Çalışma ve iş hayatında, diplomatik dil kullanan bireyler, daha profesyonel bir intiba bırakır ve kariyerler basamaklarında daha hızlı ilerleyebilir. İş arkadaşları ve yöneticilerle olan iyi ilişkiler de beraberinde başarıyı getirir.
Hasılı dostlar diplomatik dil, sadece uluslararası ilişkilerde değil, günlük hayatta da büyük öneme sahiptir. Nazik, empatik ve yapıcı bir iletişim tarzı, kişinin hem kişisel hem de profesyonel yaşamında önemli yararlar sağlar. Sağlıklı ilişkiler kurmak, doğabilmesi muhtemel çatışmaları yönetmek ve kendini çok daha iyi ifade edebilmek için diplomatik dili kullanmak, aslında herkesin kazanabileceği bir beceridir. Bu sebepledir ki günlük yaşamımızda diplomatik dil kullanımımıza özen göstermemiz, bireysel gelişim ve toplumsal huzurumuz açısından büyük önem taşımaktadır.
Kalın sağlıcakla…
Gökmen CAN / Eğitimci Sosyolog