Mekke’de nazil olup ve 8 ayetten müteşekkil olan İnşirah Suresi, Resul-i Ekrem (s.a.v.) Efedimiz’in ilahi inayete kavuşacağı, sıkıntı dolu günlerin geride kalacağı, İslam davasının elbet başarıya ulaşacağını müjdelemektedir. O günler geldiğinde hayırlı işler ve ibadete devam edilmesi ve Allahü Tealaya yönelmenin tavsiye ve emri yine bu surede hatırlatılmaktadır. Mushafta 94, iniş sırasına göre ise 12. sure olan inşirah suresi Duha suresinden sonra nazil olmuştur. İnşirah suresinin faziletleri ve bize anlattıklarını şöyle özetleyebiliriz:
Elem Neşrah Leke olarak da isimlendirilen bu sureyi okumaya devam edenler, sıkıntıdan kurtulur ve emin olurlar. Maddi ve manevi sıkıntılardan kurtulup, İnşaallah hayır dilekleri kabul olur. Kalp sıkıntılarına iyi gelen bu sure, kişiyi tembellikten kurtarır, unutkanlığını izale eder. Yine bu sureyi okumaya devam edenler için zorluklar kolaylaşır. Zira inşirah suresi son ayetlerinde Rab Teala bizlere, zorlukla beraber bir kolaylık olduğunu anımsatmaktadır. Daraldığında, strese girdiğinde, psikolojin bozulduğu vakit kendini çalışmaya ver ve bir işe koyul tavsiyesi önemli bir noktadır.
Zor anlarda, sıkıntılı durumlarda kişi Rabbine yönelir ve ondan inşirah (ferahlık, genişlik) ister ise Rab Teala ona sekinet ve ferahlık verir. Bunun için kişi umudunu yitirmeden çabalamalı ve kendi inşirahı için davetiye çıkarmalıdır. Bunun için bir işi bitirir bitirmez diğerine başlamak ve Rabbine yönelmek pek mühimdir.
İnşirah Suresinin son ayetlerinde bizden şunlar istenmektedir: Müslümanların tüm yaşamlarını faydalı ve hayırlı faaliyet ve meşgaleler ile değerlendirmeli, tebliğ, irşat, ibadet, dua gibi dini hususların yanı sıra, üretim, eğitim, öğretim, çalışma gibi dünyaya ilişkin hususların da hakkını vermelidir. İşte bu ibadet ve çalışmalarında Müslüman kişinin sadece Rab Teala’ya yönelmesi, onun rızasını gözetmesi, ne isteyecek ise sadece ondan isteyip dilemesi emredilmektedir.
İnşirah Suresi ile ilgili olarak daha detaylı bilgi için www.insirah.gen.tr kaynak sitesine göz atmanızı öneririz.