İNTERPOL uluslararası seviyede suçların önlenmesi, herhangi bir devletin iç hukuku nedeniyle aranan suçluların izlenmesi, yakalanması, tutuklanması ve iade edilinceye kadar devam eden işlemlerin yürütülmesi, uluslararası polis işbirliğinin sağlanması amacıyla kurulmuştur.
İnterpol tarafından yayımlanan 7 çeşit bülten bulunmaktadır. Bunlar kırmızı bülten, mavi bülten, yeşil bülten, sarı bülten, turuncu bülten, siyah bülten ve mor bültendir. Kırmızı bülten, İnterpol üyesi ülkeleri taleplerine istinaden bir şüpheli yahut sanığın iadesi maksadıyla ilgili kişinin aranması ve görüldüğü yerde yakalanmasına yarayan en temel bülten türüdür. İnterpol bu bülten ile şüpheli yahut sanığa ait kimlik bilgileri, fotoğraf görselleri, parmak izi, suçun türü vb. bilgileri üye ülkeler ile paylaşarak iade prosedürünü hızlandırmayı amaçlamaktadır.
İnterpol kırmızı bülten kaldırma için öncelikle kişinin hangi ülkenin iç mevzuatına istinaden İnterpol’e bildirim yapıldığını, ilgili ceza dosyasının durumunu teyit etmek gerekir. İlgili kişinin başvuru şartlarını sağlaması halinde öncelikle İnterpol’e başvuru yapılır. Başvuru bizzat ilgili tarafından yahut bu konuda vekaletname verdiği İnterpol avukatı tarafından yapılır.
Başvurunun İnterpol’e ulaşmasını takiben İnterpol öncelikle Komisyon Kurallarına istinaden değerlendirme yaparak talebin kabul edilir olduğuna ilişkin bir ilgiliye veyahut avukatına bilgilendirme yapar. Bu bilgilendirme INTERPOL Dosyalarının Kontrol Komisyonu tarafından yapılmaktadır. Komisyon, başvuruya ilişkin bir referans numarası belirler.
İnterpol kırmızı bülten kaldırma ve İnterpol aramasının silinmesi ve kaldırılması için yapılan başvurunun kabulünü takiben başvurucuya itirazın görüşüleceği oturumun sayı numarasını ve tarihlerini iletir. İlgili günde Komisyon bir araya gelerek başvurucu vekilinin talepleri Komisyon Tüzüğü esas alınarak değerlendirilir. Komisyon görüşmelerinin tamamlanmasını takiben İnterpol başvurucuya ya da avukatına İnterpol kaydının silindiğine ve İnterpol aramasının kaldırıldığına ilişkin bilgi verir.
Karar, İnterpol Genel Sekreterliğine iletilir. KVKK gereği başvurucunun dosyaları İnterpol kayıtlarından tümü ile silinir. Bu aşamadan sonra başvurucu hakkında INTERPOL kanalları aracılığıyla tüm uluslararası polis teşkilatlarıyla işbirliği yapılamaz. Ayrıca İnterpol kaydının silinmesi ve İnterpol aramasının kaldırılmasını takiben İnterpol, üye ülkelerde bulunan tüm birimlerine ulusal veri tabanlarını güncellemesi hususunda bilgilendirmektedir.
Kaynakça : https://baf.av.tr/interpol-aramasi-kaldirma/