Bireyin içinde bulunduğu yaş grubu fark etmezsizin bir konuşma bozukluğu yaşandığında, bir konuşma terapisti ile yapılan düzenli seanslar ile konuşma bozukluğunun üstesinden gelinebilmektedir. Bazı tıbbi sorunların neden olduğu bu bozukluklar belirli teknikler ile ortadan kalkabilmektedir. Konuşma bozukluğu ile başa çıkarken konuşma terapistinin özellikleri büyük önem taşır. Konuşma terapisti ihtiyaçlarınızı doğru şekilde analiz edebilmeli ve en doğru terapi yönteminin belirlenmesini sağlayabilmelidir.
Ülkemizde konuşma terapisi yeni yeni gelişen bir alandır. Bu nedenle konuşma terapisti ihtiyacı fazladır. Üniversitelerde konuşma terapisi lisans programı birkaç yıldır terapist yetiştirmektedir. Bu nedenle farklı alanlardan mezun olmuş pek çok kişi kendisini konuşma terapisti olarak tanıtabilmektedir. Konuşma terapisti seçimi yaparken o kişinin yetkinliklerini sorgulamanız, terapistin aldığı eğitimleri, tecrübeleri öğrenmeniz terapinin akışı açısından önem arz eder.
Konuşma Terapisti Seçerken neye dikkat edilmelidir?
Konuşma terapisti seçerken öncelikle almış olduğu eğitimleri detaylıca sorgulamak gerekir. Klinik yeterliliklerinden emin olmadığınız bir terapist ile çalışmamalısınız. Konuşma terapistinin diğer sağlık çalışanları ile sıkı bir iletişim içinde olması gerekmektedir. Terapistinizin bu iletişiminin güçlü olduğundan emin olmalısınız. Konuşma terapisti terapiye başlamadan önce birey ile çalışarak konuşma bozukluğunun düzeyini, şeklini belirlemelidir. Buna göre konuşma terapisi için kişiye özel bir program hazırlanmalıdır. Programın içeriğinde kullanılacak yöntemleri incelemeli ve detaylarını terapistinizden yardım alarak öğrenmelisiniz.
Konuşma Terapistinin Çalışma Prensibi
Konuşma terapisti çalışma prensibi açısından geniş bir alanı kontrol altında tutmalıdır. Yalnızca hastalar ile değil hastanın sürekli iletişim halinde olduğu birincil yakınları ile de daima iletişim halinde olmalıdır. Hasta yakınlarına düzenli olarak tedavi ile ilgili bilgiler vermelidir ve hasta yakınlarının hasta ile olan ilişkilerinin şekillenmesinde de destekleyici olmalıdır. Terapinin süresi ve içeriği belirlenirken hasta yakınları ile detaylıca konuşmalı ve açıklayıcı olmalıdır. Böylece terapiden beklentiler sağlıklı şekillenir ve terapiden daha etkili sonuç alınır. Konusunda uzman New York Eyaleti Çalışma Lisanslı Ümmühan Erkoç hastaların ve hasta yakınlarının ihtiyaçlarını doğru şekilde analiz ederek terapinin hızlı ve etkili biçimde sonuçlanmasına destek olmaktadır. Uyguladığı pek çok gelişmiş teknik sayesinde etkili sonuçlara hızlı şekilde ulaşmanıza yardımcı olur.