Bazı konular vardır ki kendi başınıza çözemeyeceğiniz gibi uzman bir destek alarak da tek bir seansta çözemezsiniz. Bu durum evinizde, okulunuzda ve günlük yaşamınızda karşılaşabileceğiniz problemleri beraberinde getirebilir. Özellikle dil terapisi sizin çalışma hayatınızda oldukça faydalanacağınız bir konudur. İRE Terapi erken müdahale programıyla birlikte çocuklarınızın gelişim sürecinin daha başarılı bir şekilde yönlendirilmesi ve bu sayede beyin gelişiminin de hızlanmasını sağlıyor. Peki, konuşma terapisti ne iş yapar?
Bir konuşma terapistinin görevi çocukluk sürecinden başlayarak yaşlılığa kadar geçen süreç içerisinde kişide olası dil bozukluğu varsa tespit edilerek ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Dolayısıyla bu iş uzmanlık gerektiren bir konudur bunun için doğru ve bu işi bilen birileri tarafından yapılması gerekir. Çocukluk dönemindeyken bazen beklenmedik şekilde konuşmada bozukluk ya da karşısındakiyle iletişim kurmayı engelleyen bir takım faktörler gelişebilir. Bunun yanı yaşlılıkta bir takım kronik rahatsızlıklar nedeniyle beklenmedik şekilde dilde bozulmalar meydana gelebilir. Böyle konularda hızlı hareket etmek durumun düzeltilebilmesi için önemlidir. Konuşma terapistinin mutlaka bir sağlık uzmanı olması gerekir. Çünkü ilgilenmesi gereken sağlık konuları da vardır. Örneğin Otizm konuşma terapistinin ihtiyaç duyacağı bir alandır.
Otizm Nedir?
Otizm nedir? Sorusunun yanıtı olarak bir çocuğun ya da bireyin gelişimini geciktiren merkezi bir sinir hastalığı olarak tanımlayabiliriz. Otizmli bir kişinin aynı zamanda konuşma becerisi de zayıf olabilir. Çünkü otizmli bir bireyde beyin sinirleri hasar almış olduğundan dolayı iletişim problemi yaşar. Bu da onun gelişiminde gerilemeye neden olur.
Bir kişide konuşma ve dil bozukluğu olması ve bunun uzun süre boyunca devam ediyor olması bir iki seansta çözülebilecek bir durum değildir. Bunun için sürece uzun süreli hazırlanmakta fayda vardır.