Koronavirüs salgını, sosyal medyada da gündemi belirleyen ve en çok konuşulan konuların başında geliyor. Doğru bilgileri ve paylaşımları barındırdığı kadar yanlış bilgilerin de bulunduğu bir mecra olan sosyal medyada yer alan ve bilimsel niteliği olmayan asılsız bazı haberler, endişe ve geleceğe yönelik karamsarlığın artmasına neden oluyor.
Koronavirüs salgını sürecinde sosyal medyada asılsız haberlerden korunmayı sağlayacak ve ruh sağlığının etkilenmekten koruyacak önlemleri noktaları gözardı etmemiz gerekiyor.
Felaket içerikleri paylaşan hesaplardan uzak durun
Virüs salgınıyla ilgili olumsuzluk barındıran içerikler ve iletiler dünyadaki birçok insanı gelecek kaygısına sürüklüyor. Sosyal medyada yanlış ve kaygı yaratıcı haberlerden prim sağlayan hesaplar olduğunu asla unutmayın. Dolayısıyla “felaket haberi” yapan, paylaşan hesapları takip etmeyi bırakmak, psikolojik kaygıların önüne geçecek ilk yöntem.
Gereksiz tartışmalardan kaçının
Etkileşimin anlık olduğu sosyal medya dünyasında, diğer bireylerin yorum ve sohbetlerini okumak da oldukça ilgili görüyor. İzlediğiniz veya okuduğunuz içerikler ya da paylaşımlar hakkında sizden farklı yorumda bulunan kişilerle çatışma yaratabilecek paylaşımlardan kaçının. Bu gibi yorumların gereksiz tartışmalara neden olabileceğini ve bu çatışmaların ise psikolojinizi etkileyeceğini unutmayın.
Alanında uzman isimleri takip edin
Sosyal medyada, alanında uzman olmamasına rağmen yorum yapan ve takipçilerine doğru olmayan yanlış bilgiler sunan hesapların fazlalığı dikkat çekiyor. Özellikle bu kritik dönemde alanında uzman olmayan ancak koronavirüs ile ilgili fikir beyan eden isimlere kulak asmayın. Bilimsel kaynaklara bağlı kalın ve olumsuz yanıltıcı haber trafiğinden uzak durun.
Çocuklarınızı da bilgilendirin ve koruyun
18 yaşın altındaki reşit olmayan bireyler de karantina hali dolayısıyla sosyal medyada her zamankinden daha fazla vakit geçiriyor. Çocuklarınızı da sosyal medyada her ulaştıkları ileti ya da videonun doğru bilgi içermediği konusunda bilgilendirin. Mümkün olduğunca psikolojilerini etkileyecek içeriklerden kaçınmaları gerektiğini hatırlatın.
Başka konulara odaklanın
Sosyal medyada koronavirüsle ilgili çok fazla haber ve yorum okumanın kaygıyı artırdığını unutmayın. Dolayısıyla farklı alanları takip etmeye, çevrenizdekilerle farklı konular hakkında konuşmaya odaklanın. Boş zamanlarınızda virüsle ilgili içeriklerin yerine sizi ve ailenizin psikolojisini olumsuz etkilemeyecek içeriklere yönelin.