Kostik
Her ne kadar pek bilinmeyen bir kavram olsa da kostik; günlük hayatın içerisinde kullandığımız pek çok malzemenin içeriğinde bulunan bir maddedir. Özellikle deterjan ve sabunlarda sıklıkla kullanılan kostik; gider açıcı olarak da kullanılan bir malzemedir. Kimya alanında Sodyum Hidroksit olarak da tanımlanan kostik; NaOH simgesiyle formüle edilmiştir. Asit bazlı bir bileşen olarak karşımıza çıkan kostik; suyla temas ettiğinde kısa bir süre içerisinde çözünen bir maddedir. Özellikle tepkimede bulunduğu malzemeyi yakan ve aşındıran kostik; bundan dolayı sabunlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Günümüz itibariyle hemen her markette satışa sunulmuş bir bileşen olarak karşımıza çıkan kostik; ulaşılması oldukça kolay bir maddedir. Kaynamış halde bulunan suyla karıştırılarak kullanılan kostik; esasında kullanımı özen gerektiren bir maddedir. Kaynar suya katıldığında kostik malzemesi hızlı bir şekilde tepkimeye girip; bileşenlerine ayrılmaktadır. Bu aşamada kostik herhangi bir şekilde cilde temas ederse son derce tehlikeli sonuçların oluşmasına neden olacaktır. Bundan dolayı kostik kullanımı söz konusu olduğunda mutlaka eldiven giymek şarttır. Ayrıca gözle temas etiğinde de önemli sorunların ortaya çıkması muhtemel olduğu için mutlaka kostik kullanılırken; gözlük de takılmalıdır.
Kostik Maddesinin Başlıca Kullanım Alanları Nelerdir?
Etkili bir dezenfektan bir malzeme olarak kostik; banyo ve mutfak giderlerinin açılmasında ve lavaboların açılmasında etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Yine özellikle kanalizasyonların arındırılması çalışmalarında etkili bir şekilde kullanılan kostik; madencilikte dahi kullanılabilen bir malzemedir.
Anti bakteriyel özelliğine sahip olan sabunlarda etkili bir bileşen olarak kullanılan kostik; petrol rafinelerinde de kullanılmaktadır. Özellikle antiseptik ilaç üretimi ve Aspirin üretiminde de kullanılmaktadır. Fırınların ve boru içlerinin temizlenmesinde etkili bir şekilde kullanılan kostik; saf su üretiminde dahi kullanılan bir malzeme olarak karşımıza çıkar. Yine kağıt hamuru, ipek kumaşı, patlayıcı madde ve boya kimyasallarında kostik etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bütün bu bilgilerin ışığında kostik malzemesinin kullanım alanının her geçen gün genişlediğini de söylemek mümkün olmaktadır.
Kostik Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Günümüzde herhangi bir ürün alırken ilk dikkat ettiğimiz şey tabi ki ücreti. İnternetten kostik fiyatları araştırması yapıp uygun olan bir yerden sipariş verebilirsiniz. Sonrasında ise dikkat edilecekleri sıralayalım. Kaynar suyla birleşmesi sonrasında tepkimeye giren bir madde olan kostik bu tepkimeden hemen sonra çözünmektedir. Tam da bu sırada zehirli bir özelliğe sahip olan buhar maddesi çözeltinin bulunduğu alana yayılmaktadır. Bu aşamada kostik çözeltisinin son derece tehlikeli olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle yakıcı ve aşındırıcı bir özelliğe sahip olan kostik; ciltte ve gözde önemli hasarlara yol açabilmektedir. Bütün bu nedenlerden dolayı kostik kullanacak olan bireylerin mutlaka gözlük, maske ve eldiven takmaları şarttır.
Kostik maddesinin suyla tepkimeye girmesinden hemen sonra ortaya yayılan buharın kesinlikle nefes olarak içe çekilmemesi gerekmektedir. Şayet herhangi bir nedenden dolayı kostik maddesi ciltle temas etmişse; mutlaka kişinin üzerindeki kıyafetler çıkartılmadır. Sonrasında kostik maddesiyle temas edilmiş olan cilt bölgesi en az 15 dakika süresince akan bir suya tutulmalıdır. Bununla birlikte mutlaka kostik maddesine temas etmiş olan kıyafetler mutlaka kaynar haldeki bir suyla yıkanmış olmalıdır.