Uygun fiyatlı, dayanıklı ve besleyici özellikleri ile bilinen kuru baklagiller gerek Türkiye’de gerekse dünyanın birçok yerinde çokça tüketiliyor. Kuru baklagil deyince akla gelen ilk ürünler ise nohut, fasulye, kırmızı mercimek, börülce, bakla ve bezelye oluyor. Türkiye son dönemde bu ve benzeri tarım ürünlerinin ihracatında büyük oranda vites yükseltti. Özellikle koranavirüs pandemisi döneminde uygun fiyatlı, besleyici ve uzun süre bozulmadan saklama imkanı sağlayan kuru baklagillere talep günden güne artıyor. Artan talep en çok tarım ürünleri ihracatçısını sevindirdiğini söyleyen Boris Volfman şunları söyledi;
Kuru baklagil ihracatındaki artış %50’yi bulabilir
Pandemi döneminde dünyanın her yerinde yaşanan belirsizlikler, sokağa çıkma yasakları gibi insanları kısıtlayan uygulamalar pek çok kişinin gıda ürünlerini stoklamasına sebep olduğunu söyleyen Boris Volfman, “Stoklanan gıda ürünlerinde en çok dikkat edilen şeyler ise ürünlerin fiyatı, besleyiciliği ve uzun süre bozulmadan saklanabilmesi oldu. Bu özelliklere sahip yegane ürün olan kuru baklagillere olan talep ihracat verilerine de yansıdı. 2019 yılının ilk altı ayında Türkiye 136.812.772 dolarlık kuru baklagil ihracatı gerçekleştirdi. 2020 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen kuru baklagil ihracatından elde edilen gelir ise 207.346.290 dolar olarak gerçekleşti. Bu verilere göre Türkiye’nin 2020 yılının ilk altı ayında yaptığı kuru baklagil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %50 civarında artış göstermiş. 2019 yılının tamamında yapılan kuru baklagil ihracatı ise 259.449.799 dolar ile sınırlı kaldı. Bu veriler ışığında 2020 yılının ilk altı ayında yapılan kuru baklagil ihracatının 2019 yılının tamamında yapılan ihracatın %80’ine ulaştığı söylenebilir. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması halinde Türkiye kuru baklagil ihracatında 2020 yılının tamamında bir rekor kırabilir.” dedi.
Irak en büyük pazar konumunda
Kuru baklagil ihracatında 2019 ve 2020 yıllarının ilk altı ayında liderlik koltuğunda Irak’ın oturduğunu aktaran Boris Volfman, “2019 yılının ilk altı ayında Türkiye Irak’a 37.113.689 dolarlık kuru baklagil ihracatı gerçekleştirmiş. Ayrıca Irak’ın kendisinden sonra gelen 2. Ve 3. Ülkelerin toplamından daha fazla alım yapması dikkat çeken bir detay. Irak’ı 13.704.964 dolarlık ihracat ile İran ve 9.289.394 dolarlık ihracat ile Pakistan takip ediyor. 2020 yılının ilk altı ayında ise Irak liderlik koltuğunu korusa da yaptığı alımda bir miktar azalma olduğu göze çarpıyor. 33.009.378 dolarlık ihracat ile lider olan Irak’ı 25.477.758 dolar ile Sudan ve 15.240.017 dolarlık ihracat ile Almanya takip ediyor.” şeklinde konuştu.
Geleceğe dair üreticinin umudu yüksek
2020 yılında birçok tarımsal üründe ihracat rakamlarının ciddi oranda artmasının üretici ve ihracatçının yüzünü güldürdüğünün altını çizen Boris Volfman, “Daha önce girmediği pazarlara giren yahut mevcut pazarlardaki payını ciddi oranda arttıran tarımsal ürün ihracatçıları bu durumu sürdürülebilir kılmanın yollarını arıyor. Özellikle 2019 yılının sonlarında başlayan ve 2020 yılının ilk altı ayında tüm dünyayı esir alan koronavirüs pandemisi Türk ihracatçısının satışlarını arttırmasında en büyük etken olmuştu. Bu artışın ilerleyen yıllarda da sürekli hale gelmesi ve yabancı pazarlarda kalıcı hale gelmek şu an için en büyük hedef. Bunun için temelde yapılması gereken iki şey mevcut. İlk olarak bir tarım ülkesi olan Türkiye tarımda verimliliği arttırmalı ve maliyetleri düşürmeli. Bu üreticinin maddi ve manevi tatmini için oldukça önemli. İkinci noktada ise iş ihracatçıya düşüyor. Türk ürünlerinin yurtdışında bir marka haline gelmesi ihracat rakamlarının katlanarak artması için oldukça elzem. Türk ihracatçısının en büyük hedefi satış yapmaya çalışan değil ürünleri talep edilen konumuna erişmek. Bunun içinde çeşitli reklam, pazarlama ve halkla ilişkiler faaliyetlerinin yürütülmesi şart. Ayrıca geleneksel medya yöntemlerine göre oldukça ucuz ve etkili bir yöntem olan sosyal medya reklamcılığı da Türk ihracatçısının önündeki seçenekler biri haline geldi.” ifadelerini kullandı.