Esenler’de “Kutadgu Bilig” paneli düzenlendi. Panelde Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, Kutadgu Bilig’in tiyatroya uyarlanacağını ve Ekim ayında galasının yapılacağını açıkladı.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, Yusuf Has Hacib tarafından 11. yüzyılda yazılan ve siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği olan Kutadgu Bilig’in anlatıldığı bir panel düzenledi. Esenler Belediyesi’nin, doğumunun 1000’inci yıldönümü münasebetiyle “Yusuf Has Hacib Kültür Sanat Sezonu” adını verdiği sezonda, “Kutadgu Bilig” paneli gerçekleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun’da düzenlenen panelin moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Özcan Tabaklar yaptı.
Kutadgu Bilig panelinin açılış konuşmasını moderatör Yard. Doç. Dr. Özcan Tabaklar yaptı. Kutadgu Bilig’in, Türk yazı dilinin ilk siyasetnamesi olduğunu hatırlatan Yard. Doç. Dr. Tabaklar, “Yusuf Has Hacib, gerek Farabi gerekse Eflatun’un devlet anlayışından etkilenerek, devrinin ideal devlet anlayışını ortaya koymaya çalışmıştır. Biz de Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig’e başladığı gibi her sözümüze yaratan, yetiştiren ve göçüren Rabbimiz Allah’ın adı ile başlayalım” dedi.
Panelde, “Kutadgu Bilig’in Dili ve Söz Varlığı” başlıklı bir konuşma yapan Prof. Dr. Zuhal Ölmez, Kutadgu Bilig’in, eski Türkçeye göre Orhon ve Uygur Türkçesi’nden farklılaşan özellikleri üzerinde durarak, kendisinden bir önceki dönemden ayıran özelliklerden bahsetti. Kelimelerdeki yapı farklılıklarının Kutadgu Bilig’in bilinen en eski üç nüshasının her birinde de ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ölmez, “Aynı farklılıklar diğer dilbilgisel şekiller üzerinde de görülmektedir. Kutadgu Bilig kendinden önceki dönemlerde bulunmayan fakat günümüzde halen kullanılan birçok sözcüğü içermektedir. Ayrıca Kutadgu Bilig’de beyitler kendi aralarında uyaklı olarak yazılmıştır. Mesnevi tarzında yazılan eserde dil olarak da akıcı bir dil kullanılmıştır” şeklinde konuştu.
BALASAGUN, TÜRKLER’İN YAŞADIĞI BÖLGELERİ İFADE EDER
“Balasagun ve Kırgızistan’da Kutadgu Bilig’e Bakış” konulu bir konuşma yapan Recep Yürümez, Balasagun teriminin etimolojik olarak açılımından bahsederek,”Balasagun şehri, Yusuf Has Hacib’in doğduğu şehir olarak tarihte farklı isimlerle anılmıştır; fakat daha çok Balasagun terimi kullanılmıştır. Biruni, güzel şehir anlamında da kullanılan Balasagun terimini, Türkler’in yaşadığı bölgeleri ifade etmek için kullanmıştır” dedi. Arap harfli metinlerin Kırgızca’da okunmasında sıkıntılar oluştuğundan bahseden Yürümez, bu sıkıntının son dönemlerde ortadan kalktığını ve Arapça yazılı metinlerin artık okunduğunu söyledi.
İSLÂM’A HÂKİMİYETİ ESERİNDE GÖRÜLÜYOR
“Tarihte Karahanlılar Dönemi” ile ilgili konuşan Dr. Mihaly Dobrovits’ten sonra söz alan moderatör Yard. Doç. Dr. Tabaklar, “Genellikle Kutadgu Bilig’in dili eski Türkçedir. Daha sonraki dönemlerde Arapça ve Farsça kelimeler artmıştır. Yusuf Has Hacib’in İslâmiyet’e hakim olması Kutadgu Bilig’de geçen hadis ve ayetlerden de anlaşılmaktadır” dedi.
TİYATRO VE RESİM YARIŞMASI İLE YAŞATILACAK
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, Kutadgu Bilig’in oyununun yapılacağını açıklayarak, “Doğumunun 1000. yılı sebebiyle, 2016-2017 kültür sanat sezonuna ismini verdiğimiz Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig eserini tiyatroya uyarlayacağız ve Ekim ayında galasını gerçekleştireceğiz. Ayrıca Kutadgu Bilig ile ilgili bir de resim yarışması düzenleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Panel sonunda katılımcılara “AB-RU’larda Su Kasidesi” sergisinin kataloğu hediye edildi.