Esenler Belediyesi yayınları arasından çıkan Çitlembik serisi, miniklerin hayal dünyasına renk katacak 10 eserle okurlarıyla buluştu. Her eserde farklı bir maceraya atılan minik sincap Çitlembik, çocuklara sevgi, dayanışma ve arkadaşlığın önemini hatırlatacak.
Kültür dünyasına kazandırdığı yayınlarla adından söz ettiren Esenler Belediyesi, bu kez çocuklar için önemli bir çalışmaya imza attı. Miniklerin hayal dünyasını zenginleştirecek Çitlembik serisi, ilkokul öğrencileri için keyifli ve bir o kadar da öğretici bir eser olarak meraklılarıyla buluştu. Okul öncesi öğrencilerinin de masal olarak rahatlıkla dinleyebileceği seri, anne ve babaların başucu eseri olacak.
ÇOCUKLARA DEĞERLER EĞİTİMİNİ ANIMSATACAK
Çitlembik serisinin yazarı Suheyla Sancar, eserlerin ortaya çıkma sürecini anlatarak “Çitlembik serisi Esenler Belediyesinin, çocuklara değerler eğitimini anımsatacak bir çocuk kitabı serisi yayımlama arzusuyla ortaya çıktı. Teklif bana geldiğinde bu amaca matuf nasıl bir seri yazarım, diye bir süre düşündüm. Sonunda bir sincabın, o pürtelaş, şaşkın, unutkan ama iyilik hâlinin çocuklara sevimli geleceğine ikna oldum. Kitaplar üzerinde bir yıl çalıştım, karakter tasarımını ve kitapların çizimlerini ise değerli çizer arkadaşım Kadir Özmen üstlendi” dedi.
HAYAL ÂLEMİNDE ÖZGÜRCE DOLAŞACAKLAR
Çitlembik’i, günümüzün sözde kusursuz kahramanlarının aksine, kusurları ve zaafları olan, buna rağmen iyi biri olmayı başarabilen bir antikahraman olarak tanımlayan Sancar, “Çocukları en iyi olmaya, üstün başarılar elde etmeye yöneltirken kusurlarından dolayı onlara kendilerini suçlu hissettiriyoruz gibi geliyor bana. Hâlbuki biz kusursuz olanın yalnızca Allah olduğuna iman ederiz. Bu bilgi o kadar içimize nakşedilmiştir ki Anadolu’da büyüklerimiz, oya yaparken yemeninin bir kenarına bilerek “kusurlu” bir motif yapar ve onu gören “Kusursuz Allah’tır,” der. Çocukların büyüme yolcuğuna eşlik ederken ben de Çitlembik ile bunu söylemiş oldum. Mükemmel olmak zorunda değilsin ama iyi olmalısın.Küçük Kara Balık gibi sen de kendi yolunu çizebilirsin” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuk yazınında didaktik üslubun, çocuklara edebi zevk yaşatmadığı gibi merak duygusunu da öldürdüğü kanaatindeyim. Çünkü doğrudan öğüt veren, çocuğu edilgenliğe iten bir anlatım tarzı, çocukların keşfetme ve sorgulama isteğini törpülüyor. Çocuklar, gündelik hayatta da kendi deneyimleriyle öğrenmeyi sever. Hayal âleminde özgürce dolaşmaya izin veren bir kitap kahramanı, kitapları sevdirecek kadar güçlüdür de. Onun kusurlarının bir önemi yoktur artık.”
HER BİRİMİZ ORMANIN VE DOĞANIN BİR PARÇASIYIZ
Çitlembik’e özgün tasarımlarıyla hayat veren çizer Kadir Özmen ise “Her birimiz ormanın ve doğanın bir parçasıyız. İnsanoğlu dünya macerasına başladığı anda doğa ile ilk bağı kurdu. Çevremizde yalnız olmadığımızı, yaşadığımız canlılar ile öğrendik. Bir sincap ormanın büyümesinde çeşitlenmesin de çok önemli bir yere sahiptir. Her yıl topladığı tohumları farklı yerlere saklayarak ormanın büyümesine katkı sağlar. Bizim hikâyemiz de burada başlıyor. Çitlembik ile birlikte çocuk ruhlarımızla birlikte ilk hikâyemizden son hikâyemize kadar maceralarla dolu bir serüvene çıkıyor. Bazen arkadaşlık duygularımızı, bazen de cesaretimiz, korkularımızla yüzleşiyoruz. Hikâyemizin sonunda ormanda yaşayan diğer dostlarımızla birlikte sevginin, dayanışmanın, arkadaşlığın verdiği güç ile ormanımızı ateşlerden kurtarıyoruz” ifadelerini kullandı.