Muharrem ayı Peygamber Efendimiz (S.A.V) tarafından Şehrullah (Allah’ın Ayı) olarak da tanımlanmış, Cenabı Allah’ın ilahi feyzi ve bereketinin, Rabbani ihsan kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek aylardan bir tanesidir.
İslam Alemi için çok önemli bir yere sahip olan Muharrem ayı ayni zamanda Aşure gününün de habercisidir. Muharrem ayının başlangıcı Perşembe günü olup Muharremin 10. Günü (30 Eylül Cumartesi) Aşure günüdür.
Milyonlarca Müslümanın büyük bir merak ve heyecanla beklediği Muharrem ayı bugün başladı. Peki Hicri takvime göre 21 Eylül tarihine denk gelen Muharrem ayı orucu kaç gün tutulur? Muharrem ayında hangi ibadetleri yerine getirmek, hangi namazları kılmak ve hangi duaları okumak vaciptir.
Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu faziletlidir. Bunun yanında diğer günlerde oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.
Muharrem Ayı Başladı
İslam Alemi için önemli bir yere sahip olan Muharrem ayı bugün yani 21 Eylül tarihinde başladı.
Muharrem Orucu Nasıl Tutulur?
Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu faziletlidir. Bunun yanında diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) Aşure orucunu da tavsiye etmiştir. Recep, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç gün Muharrem ayında Aşureden önceki gün, Aşure günü ve Aşureden sonraki gün şeklindeydi. Aşure günü de Muharrem ayının 10. Günüdür(30 Eylül Cumartesi)
Muharrem Ayında Yapılması Gerekenler
Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlas-ı Şerif okuyanları Cenab-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu dünyada kul hakkıyla huzuruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.
Muharrem ayı ve Aşure günü oruç tutmak Sünnilere göre sünnet, Alevilere göre ise farzdır.
Muharrem ayında akrabayı ziyaret edip, yardım ederek gönülleri alınmalıdır. Çocukları sevindirmeli!
Sadaka vermek sünnettir., ibadettir. Hadis-i Şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)
Çok selam vermeli. Hadis-i Şerifte, (Aşure günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)
Kuran-ı Kerim okunmalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. Allah’ü Teala’yı zikretmeli.
Aşure Günü Ne Zaman?
Muharrem ayının 10. Günü olarak ihya ettiğimiz Aşure günü, 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Aşure ayında vatandaşlar komşularına, akrabalarına ve dostlarına yılda bir defa aşure dağıtıyor.
Muharrem ayı İlahi bereketi ve feyzi temsil eder. Allah’ın kullarına ihsanı ve lütfu Muharrem ayında bolca verilmektedir. Muharrem ayında Aşure yapılması da Müslümanlar için oldukça önem arz etmektedir.