Nazarbayev: 21. Yüzyılda Bir Türk bilgesi
Önceki günlerde ulusal ve uluslararası basında bir son dakika haberi geçti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ülkesinin Latin alfabesine geçeceğini duyurdu. Aslında, Politika Bilimcileri ve Bölge Uzmanları tarafından beklenen bir şeydi. CumhurbaşkanıNazarbayev sadece doğru zamanı kolluyordu bu geçiş için. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, bir taşla birden fazla kuşu vurma niyetindeydi.
Cumhurbaşkanı Nazarbayev ülkesinin Latin alfabesine geçişini cumhurbaşkanlığının resmi internet sayfasında yayınlanan ‘Oryantasyon: Geleceğin manevi canlanması’ adlı makalesiyle duyurdu. Bu makalede Latin alfabesine geçişi politik sebeplere bağladı. Ülkesinin gelişiminde ve değişimde büyük rol oynayan Nazarbayev, Latin alfabesine geçişi yaparken de kendisine Atatürk’ü örnek aldı. Ülke genelinde alışılana ve kabul görene dek bu geçişin ilk döneminde iki farklı alfabede de -hem Latin alfabesi hem de Kiril alfabesi kullanılarak- yayınlar yapılacak.
Bu geçişin temelde politik nedenlerden kaynaklandığını söylemiştim. Peki, nedir bu politik nedenler? Bilindiği üzereKazakistan 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan etti. O tarihten itibaren -yaklaşık 26 senedir-ülkenin devlet başkanlığı koltuğunda Nazarbayev oturuyor. Bunu duyar duymaz, Nazarbayev’i diktatör olarak düşündünüz, değil mi? 26 sene görevde olan bir kişi bunu zorbaolmadan nasıl sağlayabilir ki?
Eğer sadece ülkesini düşünüp, ülkesinin iyiliği için çalışıyorsa, olur! Hatta öyle bir lider ki, kendi isteğiyle cumhurbaşkanlık yetkilerini azaltıp, kısıtlıyor. Bu dönemde hangi başkan/cumhurbaşkanı bunu yapar?
Ülkesinin selameti söz konusuysa, Nazarbayev yapar.
Bağımsız ve güçlü bir Kazakistan için var gücüyle çalışan Nazarbayev, kısa zamanda büyük başarılara da imza attı. Bilindiği üzere EXPO 2017, Dünya Enerji Fuarı bu yıl Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak. Yaklaşık beş milyon turistin fuar için Astana’ya gelmesi bekleniyor. Nazarbayev, Latin alfabesine geçişini açıklamak için manidar bir zamanı bekledi: EXPO 2017 fuarını. Gelecek olan turistlere ve tüm dünyaya tam bağımsız, güçlü bir Kazakistan gösterme amacında. Yani Kazakistan’ın artık hiçbir anlamda ve alanda Rusya’ya bağımlı olmadığını dünyaya haykırmak istiyor.
Diğer politik neden olarak; Kazakistan’ın diğer Türk devletleri ile yakınlaşmasını sağlamak, Kazakların benliğini ve kimliklerini geri hatırlatmak gibi iddialar kulislerde dilden dile dolaşıyor.
Nazarbayev, çok değerli bir Türk âlimidir. Kazakistan’ı 26 yıl gibi kısa bir sürede geliştirmiş ve modernleştirmiştir. Ayrıca, ülkemizin Rusya ile gerildiği günlerde, iki taraf arasında köprü olup, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için çok çabalamıştır. 20. yüzyılın en büyük lideri olarak Mustafa Kemal Atatürk gösteriliyor. Eğer ki, Nazarbayev aklındakileri gerçekleştirecek kadar yaşayacak olursa, kuşkusuz 21. yüzyılın en büyük liderlerinden biri olacaktır. Umarım, su gibi ömrü uzun olur da Kazakistan’ın modernleşmesi ve gelişmesi askıya alınmaz. Onun gibi lider tüm Türk devletlerinin başına.
Yazar: Hasan GÖNDER