Bu faktörlerden etkili olan birçok neden vardır. Sıcak havanın etkisi, terleme yoluyla kaybedilen suyun tekrardan geri kazanılmaması, konserve, salamura, yağlı veya baharatlı besinlerin tüketilmesi gibi birçok faktör vücutta ödem oluşumunda etkilidir. Vücutta oluşan ödem, ayni zamanda şişlik, hareketsizlik ve kilo artışı gibi fiziksel sorunlara sebep olabilir. Düzenli beslenmeli ile fiziksel aktivitelerin artırılmasıyla vücutta oluşan ödemin atılması rahatlıkla sağlanabilir.
Günlük hayatta yeteri kadar su tüketimi vücutta ödem oluşumunun önlenmesinde son derece etkili bir yöntemdir. Uzmanlara göre günlük 2-2,5 litre su tüketimi ile vücuttan fazla suyun atılması ve sindirim sistemi sorunları önlenebilir. Ayni zamanda günlük yeteri kadar su tüketimi sağlandığı zaman vücuttan toksin atımının sağlanması etkili olur.
Ananas, maydanoz, salatalık, karpuz gibi bazı besinler içeriğinde ki lif ve su sayesinde ödem atımına yardımcı olarak toksin atımını destekler. Bunun yanında bitki çayları (yeşil çay, beyaz çay gibi) gün içerisinde 1-2 fincan tüketilmesi ödem atımını destekler.
Ödem atımında etkili olan yöntemlerden biri de egzersizdir. Egzersiz vücuttan terleme yoluyla su atımında etkilidir. Ayni zamanda fiziksel aktivite ödem atımının yanında vücut dolaşımının hızlanması ve metabolizma hızının artmasında da etkilidir. Ödem atımında gün içerisinde 1 saat tempolu yürüyüş yapılması son derece etkili bir yöntemdir.