Dünyadaki milyarlarca Müslümanlar için çok özel bir yere sahip olan Ramazan ayı bugün 27 Mayıs Cumartesi günü başlayacak. İslamın beş şartlarından biri olan oruç tutma ibadeti insanlar için hem ruhsal hem de beden olarak vücudu terbiye etmesi bakımından insan sağlığı için de büyük bir önem taşımaktadır. Peki Ramazan ayında orucu bozan şeyler nedir? Hangi hallerde oruç bozulur?
11 Ayın Sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte insanlarda orucu bozan durumlar nelerdir? Oruç hangi hallerde bozulur? sorusu Ramazan ayında en fazla merak edilen konular arasında yerini alıyor?
Peygamber Efendimiz oruç ile ilgili, ‘ Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, sakın bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.’ buyurmuştur. Ramazan ayında oruçlu bir kimse unutarak bir şey yediği veya içtiği zaman oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen yediğini, içtiğini çıkarsın ve ağzını yıkasın. Ardından orucuna devam etsin. Eğer oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra boğazından midesine bir şey geçerse orucu bozulur.
Ramazan ayında oruç tutan kimseler, kendi isteği olamayarak boğazına duman veya toz kaçması, göze ilaç damlatmak, kan aldırmak, gözlerine sürme çekmek, uyurken rüyasında ihtilam olmak, kendi isteği olmayarak kusmak, eşini sadece öpmek, kafasından veya burnundan gelen akıntıyı içine çekip yutmak, diş fırçalamak gibi durumlar orucu bozmaz.
Ramazan orucunu bozup, yalnız kaza gerektiren şeyler;
Astım spreyi kullanmak, Boğaza kar ve yağmurun kaçması, buruna sıvı ilaç koymak, burnuna kolonya çekmek, zorla bozdurulmak, kulağın içine ilaç damlatmak ve kulağı ilaçlı suyla yıkamak, vücuda ilaç ile şırınga etmek, İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek, buruna çekilen suyun ağızdan çıkması, makattan veya kadınların önden fitil kullanması, isteyerek veya zorla ağız dolusu kusmak, dil altına konan ilacı emmek, oruç tutan kimsenin ağzına giren gözyaşı veya ter çok olursa tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa oruç bozulur. Ama yutmayıp tükürürse oruç bozulmaz.
Oruç tutan kimse bir damla ilaç veya bir damla suyu isteyerek yutulursa orucu bozulur. Ayrıca kefaret de gerekir. Abdest alırken istenmeden su yutulursa kefaret gerekmez. Çünkü bunda kasıt yoktur. Bir şeyi dilinin ucuyla gereksiz yere tatmak, sakız çiğnemek, lüzumsuz yere bir şey çiğnemek, ağzına su alıp çalkalayıp yutmak, tütün içmek veya tütün gibi benzeri bir tütsü maddesini yakıp dumanını içine çekmek, susam tanesi kadar bir şeyi ağzına alıp yutmak veya çiğnemek gibi durumlar orucu bozar.