Paslanmaz çelik, metalurjide minimum %10,5 krom elementi içeren bir demir-karbon alaşımı olarak tanımlanır. %100 oranda geri dönüştürülebilir özelliğe sahip olan paslanmaz çelik, diğer çelikler gibi lekelenmez, korozyona uğramaz ve paslanmaz. Günlük hayattan zorlu çevre koşullarında kullanımına kadarpek çok alanda kullanılabilen paslanmaz çeliğin korozyona dayanımı, mekanik özellikleri, dövülebilmeye yatkınlığı, kaynak yapılabilirliği ve işlenebilirliği açısından farklılık gösteren pek çok çeşit kalitesi vardır.
Paslanmaz çelik sık kullanılan bir malzeme olmasına rağmen üretimi oldukça zor ve uğraştırıcı bir süreç gerektirir.
Paslanmaz çeliğin üretimi sırasında yüze yakın aşamadan geçilir, bu aşamaları özetlemek ve sadeleştirerek aktarmak gerekirse; ilk olarak hurdalar toplanır ve bu toplanmış hurdalar üretici firma tarafından stoklanır. Stoklanan hurdalar daha sonra depodan kepçe ve kamyonlar yardımıyla metal eritme ocağına götürülür.
Metal eritme ocağına getirilen metal hurdalar, burada eritilir. Bu eritilen metale de çeşitli elementler eklenerek istenilen kaliteye sahip olunur.
İstenilen kaliteye ulaşan karışım ocaktan alınıp büyük bir taşıyıcı kazana dökülür. Akabinde bu taşıyıcı kazan bir vinç yardımıyla taşınarak sürekli döküm cihazına götürülür. Malzemeler, sürekli döküm cihazından kesintisiz dökülür.
Sürekli olarak dökülen paslanmaz çelik belirli uzunluklarda, bloklar halinde kesilerek vinçler yardımıyla taşınır. Bu taşınan bloklar uygun şekle getirilme amacıyla ısıl işlem uygulanarak tekrar ısıtılır.
Isıtılma işlemi tamamlanmış olan bloklara, istenilen şeklin verilmesi için kesit alanına göre farklı üretim hatlarına götürülerek istenilen şekle dönüştürülür.
İstenilen şekli alan paslanmaz çelik, sahip olduğu özelliğe göre tavlanır ve ısıl işlem görür. Ardından kesilip paketlenerek doğrultulan paslanmaz, çeşitli yüzey işlemlerinden geçerek bu zorlu ve zahmetli üretim sürecini tamamlamış olur.
Paslanmaz boru ve paslanmaz fittings üretiminde tercih edilen paslanmaz çeliğin, bu zahmetli üretimi yorucu ve uzun bir süreci kapsar. Kullanım alanlarının yoğun olmasına rağmen, Türkiye’de paslanmaz çelik üretimi oldukça düşük seviyelerde seyretmektedir. Paslanmaz çeliğin en önemli içeriğikromit cevheri, Türkiye’de üretilirken buna karşın maalesef önemli miktarda paslanmaz çelik yurt dışından ithal edilmektedir.