Depoda bulunacak ürünler ve depo alanlarında en iyi şekilde envanterlerin saklanması konusunda verimliliği arttırmak için doğru bir depo raf sistemine geçilmesi gerekmektedir. Raf sistemleriyle ilgili doğru depo raf sisteminde, seçim yapılırken bazı kriterler göz önüne alınması gerekir. En başta depo alanına ait etkili bir kulanım noktasında verimliliği arttırmak, birincil önceliğiniz olmalıdır.
Kullanım açısından verimlilik arttırma, en iyi depolama kapasitesini en üst düzeye çıkartırken doğru envanter verimliliği arttırma için de alan ve hacim hesabı ile raf sistemi tercih edilmelidir.Depo raf sisteminde önemli bazı kriterlerden biri de depolama kapasitesine göre seçim yapmanız olacaktır. Depolama amacıyla yapılacak bir raf sisteminde bazı sistemler kullanılmaktadır:
Bu raf sistemleri arasında seçiminizi, kullanılan malzeme, depo edilecek ürünlerin hacmine göre yapmalısınız. En iyi şekilde işletmeye ait olacak boru, ahşap veya metal gibi ürünlerle ilgili depolama söz konusu olacaksa, konsol kollu raf sistemleriyle beraber depo raf sistemleri tercihlerinde bulunabilirsiniz.
Depo Raf Sistemi Kullanımları Hakkında Her Şey
Depolar için özel raf sistemleri yaptırırken dikkat edeceğiniz en önemli konu amaca uygun olup olmadığıdır. Etkili bir kullanım konusunda kayar raf sistemi ya da gömülü raf sistemleriyle beraber ürünlere yönelik doğru depolama hacmini ve raf sistemini kurdurtabilirsiniz.
Sırt sırta raf sisteminde önemli şey, genişliktir. En yaygın depolama sistemlerinden biridir. Burada 2 rafın sistemde arka arkaya gelmesiyle beraber, sırt sırta girecek aparatlarla beraber birbirlerine kenetlenmesi durumu söz konusudur. Her palete ulaşmak adına sistemde yatay bir taşıyıcı olurken, ürünlerin ne kadar saklanması istenirse bu şekilde yüksekliğe göre saklama imkanından da faydalanmış olabileceksiniz.
İçine girilebilir depo raf sistemleri içerisinde ise doğrudan bazı ürünlerin grup halinde bölünerek, en iyi şekilde depolamaya sahip olmasıdır. Bunun için stokta kullanılacak olan ürünlerin koridor mesafesiyle ürünler depo alanlarına yüklenmekteler. Bu sayede derinlemesine uygun yükleme yapılarak, raf aralıklarında sistematik şekilde istenilen düzeyde ürün yerleştirilebilir ya da ihtiyaç halinde çıkartılabilir.
Kayar raf sisteminde ise doğrudan ilk giren ilk çıkar prensibi ile hızlı bir işletmede istenilen depolama sistemi hazırlanmış olur. Bu sistemlerde yükleme ve çıkartma işlemleri her iki taraftan da yapılabilir olduğundan koridor ihtiyacı olabildiğince çok azdır. Böylece raf sisteminde maksimum verimliliği depolamaya aktarmış olur ve alandan kazanmış olursunuz. Maliyetlere göre ikinci el raf sistemleri de değerlendirilebilir ve en uygun seçimler burada yapılabilir.
Her göze farklı ürünlerin de depolanabilir olması sayesinde, seçimlerinizi doğru biçimde isteklerinize en uygun şekilde yapabiliyorsunuz. Diğer ağır yük raf sistemleri modellerini de Zem Raf ile birlikte inceleyebilir ve ihtiyaçlarınıza göre ister sıfır bir depo – raf sistemi yaptırabilir isterseniz de ikinci el ürünleri değerlendirebilirsiniz.