Jinekolojinin en gelişmiş tanı yöntemlerinden biri olan; rahim filmi (HSG) nedir? rahim filmi (HSG) hangi durumlarda uygulanır? soruları son yıllarda çok duyulmaya başlamıştır. Histerosalpingografi (HSG) ya da halk dilinde bilinen adıyla rahim filmi , rahmin durumunu ve yapısını incelemek için kullanılan bir yöntemdir. Rahimdeki olası yapışıklıkları, şekil bozukluklarını, tüplerdeki tıkanıklıkları, miyom ve kist, vb. şeyleri gözlemlemek amacıyla uygulanır. Bir çeşit röntgen tekniğidir. Röntgen çekimi sırasında mürekkepli bir ilaç yardımıyla rahmin içyapısı incelenir.
İnfertilitenin tanı ve tedavisinde ilk tercih edilen yöntemlerden olan rahim filmi (HSG) nedir? Rahim filmi (HSG) hangi durumlarda uygulanır? Rahim filmleri çoğunlukla, gebelik isteyen ancak gebe kalınamayan durumlarda başvurulan tanı yöntemlerindendir. İnfertilite haricinde ise;
Rahim içine özel bir ilaç enjekte edilerek rahmin içyapısının görüntülenmesi işlemi olan HSG, çoğunlukla bir yan etki göstermez. Ancak bazı alerjik bünyelerde verilen ilaca karşı duyarlılık olabilir. Son yıllarda geliştirilen ilaçlarla bunun da ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra her 100 kadından birinde enfeksiyon görülebilir. Enfeksiyonu önlemek için rahim filmi öncesi antibiyotik tedavisi başlamak gereklidir. Rahim filmi çekilme işleminden sonra ise kişiye göre, lekelenme tarzında hafif kanamalar görülebilir. Uzun ve yoğun olmayan kanamalar normaldir. Aksi durumda hekime başvurulmalıdır.
Yapılan iyi bir jinekolojik muayenenin ardından rahim filmi gerektiren durumlarda; bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile radyoloji uzmanı işbirliğinde rahim filmi çekilir. Rahim filmi (HSG) nedir? rahim filmi (HSG) hangi durumlarda uygulanır? rahim filmi (HSG) çekim aşamları nelerdir? Rahmin içyapısını daha iyi görmek için yapılan rahim filmi çekimi için genel olarak dört ana işlem yapılır, bunlar:
Gerçekleştirilen rahim filmi sonrası değerlendirmeler kesin sonuç vermektedir. Enjekte edilen sıvının rahim içinde yaygın olmaması olası yapışıklıkları işaret eder. Eğer sıvı rahme hiç ulaşamıyorsa bu rahim ağzında bir sorunun belirtisidir. Tüplere sıvı gitmiyorsa tüplerde tıkanıklık olduğu anlaşılır. Rahmin olması gereken üçgen yapısında şekil bozukluğu varsa bu doğuştan gelen rahim anomalilerinin sebebidir.
Rahim filmi sonrası konulan teşhisler sonucu uygulanacak tedaviler çoğunlukla tamamen tedavi edici olmaktadır. Rahim filmi sonrası hiçbir tedavi gerekmeksizin hamile kalma ihtimali de bulunmaktadır.