Rahmet ve bereketin simgesi Ramazan ayına girerken beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Sağlıklı ve dengeli beslenme sonucu Ramazan ayını daha güçlü bir şekilde geçirebiliriz…
Ramazan ayında beslenme düzenimizde değişiklikler olacağı için vücut dengemizi iyi ayarlamamız gerekiyor. Oruç tutan vatandaşların vücutları için gerekli olan sıvı miktarları ve günlük almaları gereken enerji oranı Ramazan ayında değişiklik gösterebilir. Gün içerinde uzun süre aç kalınacağı için besin ihtiyaçları değişebilir.
Vücut direncinin düşmemesi ve sağlığın bozulmaması için Ramazan ayında beslenmenin önemi dikkat etmeliyiz.
Ramazan ayında oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü kesinlikle atlamamak gerekir. Sağlık sorunu olanlar doktora danışarak gerekli izinleri alarak oruç tutmalıdırlar.
Ramazan ayında birtakım sağlık sıkıntıları yaşayabilir. Kabızlık, baş dönmesi, uykusuzluk gibi bir takım rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için Ramazan ayında da sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Ramazan ayı boyunca kilo almamak, formda kalmak ve sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkınmalıdır. İftardan bir müddet sonra hafif tempolu spor yapılmalıdır. Yiyecekleri iyi çiğneyerek, yavaş tüketmeye çalışılmalı ve besinlerinizi sağlıklı yöntemlerle pişirerek ve bol miktarda su içilmesi önemlidir.
Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilecek hususlar:
-Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayı boyunca çok aşırı veya çok az beslenme gibi durumlar oluşmamalıdır.
– İftar ile sahur arasında 3-4 öğün yemek yenmeli ve her öğün arası 1-1,5 saat zaman verilmelidir.
– Hızlı ve aşırı yemek yemekten kaçınılmalıdır. Hızlı yemek yendiğinde beyin doyma hissine ulaşamayacağı için kilo alma durumu oluşabilir. Bu nedenle yemekler, yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir.
– Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Aksi halde oruçlu olduğumuz süre içerisinde vücut metabolizmamız bozulabilir. Direncimiz zayıflar. Hafif yiyeceklerle sahur öğünü yapılmalıdır. Ağır yiyeceklerden sahurda yenmemesi gerekmektedir.
– Sahurda çok tuzlu yiyecekler tüketilmemelidir. Aksi halde oruçlu iken susuzluğumuz çok fazla artabilir.
– İftar zamanı enerji yoğunluğu fazla olan besinlere yönelebiliriz. Kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle orucumuz açabilir daha sonrasın da kuru fasulye, nohut, yarma, yoğurt ve çorbalarla devam edebiliriz.
– İftar sofranızda farklı besinlere yer vermeye çalışın. Sürekli aynı ürünleri tüketmeyiz.
– İftar öğününüzde çorbanızın üstüne bir miktar etli sebze yemeği veya ızgara et ve zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran tercih edilebilir.
– İftar yemeğinden hemen sonra biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Hafif tempolu yürüyüşler tercih edilebilir.
-Çok yağlı yiyecekler, kızartmalar, şerbetli hamur tatlıları tüketirken dikkat etmeliyiz. Bu tarz yiyecekler sindirimi rahatsız edebileceği gibi kilo almanıza neden olacaktı.
-Rayında uzun süre açlık, kabızlık sorununun artmasına sebep olabileceği için bol posalı yiyeceklerin tercih edilmesi gerekmektedir. Kepekli veya tam taneli ekmek, bulgur pilavı, kurubaklagiller, sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek gerekmektedir.
-Ramazan ayında sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir. Bol su tüketilmeli, ayran, taze sıkılmış meyve suları, meyve kompostoları, kavun, karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanabilir.
-Aşırı çay ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Bu tarz içecekler su kaybını arttırmaktadır.
-Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Çok yağlı ve kızartma usulü pişirilmiş yiyecekler yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş yiyecekleri tercih edilmelidir.
-Çok aşırı tatlı tüketiminden uzak durulmalıdır. Sütlü veya meyveli tatlılar, kuru meyveler tercih edilebilir.
Hayırlı Ramazanlar…