SADAKA VE İNFÂK
Peygamber Efendimiz de ﷺ birçok hadislerinde sadakanın faziletini bizlere bildirmiş, sadakanın Mümine neler kazandırdığını, Müminin sadaka vererek ne gibi güzelliklere nail olabileceğini ve sadaka veren kişinin ne gibi zararlardan kurtulduğunu bildirmek suretiyle, Müminleri sadaka vermeye teşvik etmiştir.
Muhakkak ki Peygamber Efendimizﷺinsanları karanlıktan aydınlığa çıkarmak; onları hayır ve felaha irşad etmek; dünya ve ahirette yollarını nurlandırmak için gönderilmiştir. Bütün peygamberlerin daveti olan; İslâm’ın tebliği görevini omuzlarında taşımıştır. Onun sahabeleri de dünyayı nurlandıran karanlığın kandilleridirler.
Bilmeliyiz ki Peygamber Efendimizin ﷺve sahabelerin, Allâh yolundaverdikleri sadaka; dinimizde, bir defa vacip babında bir defa da sevilen amel babında varid olmuştur. Allâh-u Teâlâ Et-Tevbe Sûresinin 103. Ayeti Kerime’sinde şöyle buyuryor:
خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ إِنَّ صَلاَتَكَ سَكَنٌ لَّهُمْ وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Anlamı: “Onların mallarından bir sadaka al ki, bununla onları hem temizler hem de arındırmış olursun. Bir de onlara dua et. Çünkü senin duan onların kalplerini sükûnet verir. Allâh herşeyi işitendir ve bilendir.”
Sadaka vermenin Mümine faydalarından bazıları şunlardır:
Muhakkak ki sadaka ateşten kurtuluştur. Peygamber Efendimiz ﷺİmâm Buhâri’nin rivayet ettiği bir hadisi şerifte bildirdi ki (meâlen): “Yarım hurma ile olsa dahi kendinizi ateşten koruyun.”
Sadaka veren kişi, kıyamet günü sadakasının gölgesinde olacaktır. Peygamber Efendimiz ﷺİmam Beyhaki’nin rivayet ettiği hadisi şerifte şöyle buyuruyor (meâlen): “ Her bir kişi, insanlar arasında hükmedilinceye kadar sadakasının gölgesinde olacaktır.”
Sadaka vermek hataları siler. İbnu Hibbân’ın rivayet ettiği hadisi şerifte Peygamber Efendimiz ﷺşöyle buyuruyor (meâlen): “Suyun ateşi söndürdüğü gibi, sadaka da hataları söndürür.”
Sadaka vermede, beden hastalıklarına deva vardır. Peygamber Efendimiz ﷺbirhadisi şerifte şöyle bildiriyor (meâlen): “Hastalarınızı sadaka ile tedavi edin.”
Sadaka vermek , kalp hastalıklarına da devadır. İmâm Ahmed’in “müsned”inde rivayet ettiği hadisi şerifte Peygamber Efendimiz ﷺkalbinin katılaştığından şüphe eden kişiler için şöyle bildiriyor (meâlen): “Kalbinin yumuşamasını istiyorsan, miskinleri doyur ve yetimlerin başlarını okşa.”
Kul, iyiliğin özünü ancak sadaka vererek tahsil edebilir. Allâh-u Teâlâ Âli İmran Sûresinin 92. Ayeti kerime’sinde şöyle bildiriyor ki:
لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّى تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَ وَمَا تُنفِقُواْ مِن شَيْءٍ فَإِنَّ اللّهَ بِهِ عَلِيمٌ
Anlamı: “Sevdiğiniz şeylerden Allâh rızası için harcamadıkça, kemale imana ulaşamazsınız.”
Muhakkak ki Allâh sadaka sahibinin malını bereketli kılar. İmam Tirmizi’nin “Sünen”inde rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz ﷺbir hadisi şerifte şöyle buyuruyor (meâlen): “Kulun malı sadaka vermekle azalmaz.”
Sadaka verdikçe çoğalan mal çok büyük bir nimettir. Öyle ki sadaka veren kimsenin, sadaka olarak verdiği maldan kazandığı sevap kendisine kalır. Böylece sadaka olarak verdiği maldan aldığı sevaba nazaran, sadaka olarak vermediği malları sanki kendisine kalmamış gibidir. Allâh-u Teâlâ El-Bakara Suresinin 272. Âyeti Kerimesi’nde şöyle buyuruyor:
وَمَا تُنفِقُواْ مِنْ خَيْرٍ فَلأنفُسِكُمْ
Manası: “Hayır adına neyi infak ederseniz, kendi nefislerinizedir.”
Peygamber Efendimiz ﷺkesilen koyun hakkında Âişe annemize “Ondan ne kaldı?” diye sorduğunda, Âişe annemiz “Butları hariç bişey kalmadı” diye cevap verdi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz ﷺ“Butları dışında hepsi bize kaldı.” diye cevap verdi.
Şüphesiz ki; sadaka vermenin tamamını sayamayacağımız kadar çok büyük faydaları vardır. Allâh bizlere takvalı kul, Peygamber Efendimize ﷺlayık ümmet eylesin ve bizleri sahabe-i kiram efendilerimiz gibi mallarını Müslümanların faydasına infâk etmede yarışan kullardan eylesin.