Sıcak havaların kendini gösterdiği şu günlerde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Her ne kadar kış ayları hastalık ayları gibi görünse de yaz aylarının da ayrı bir hastalık nedenleri doğurabildiğini unutmamak gerekir. Uzmanlar bu konuda dikkat çekerek yaz ayları hastalık ayları olmaması için bazı durumlara dikkat çekiyorlar…
Yaz mevsimiyle birlikte ortaya çıkan ve ciddi sorunlara yol açan hastalıkların mutlaka önleminin alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Yaz mevsiminde en sık rastladığımız hastalıklar enfeksiyona bağlı ortaya çıktığını belirtiyorlar.
Yaz mevsiminde bu hastalıkla dikkat edilmelidir!
Yaz aylarında, güneş ışığı gözlerde probleme neden olabiliyor. Göz enfeksiyonları şeklinde görülen kızarıklık, çapaklanma ve sulanmayla kendini gösteriyor. Görmede bulanıklık da ortaya çıkıyor. Hijyeni uygun olmayan havuzlarda göz temasına neden olarak enfeksiyona neden olabiliyor. Göz enfeksiyonlarından korunmada, havuz seçimine dikkat etmek gerekiyor. Su geçirmeyen yüzücü gözlüğü de kullanmak gerekiyor. UVA ve UVB ışınlarını geçirmeyen güneş gözlükleri kullanmak gerekiyor.
Yaz aylarında sebze meyve tüketimi çok fazla olacağı için bu tarz ürünlerin iyice yıkanması gerekmektedir. Mikroorganizmalar sıcak havaları sevdiği için bu mevsimlerde daha hızlı üreyerek hastalık nedeni olabilirler. Hijyen kurallarına dikkat edilmeden yapılan temizlikler gıdalara bulaşarak buradan sindirim sistemimizi etkileyebilirler.
Ayrıca yaz aylarında çok fazla su tüketildiği için içtiğimiz suların temiz olması da önemli bir hususdur. Sindirim sistemimizin olumsuz etkilenmesi durumunda, bulantı, kusma ve ishale gibi durumlar görülebilir. Hijyene dikkat edilmeden hazırlanan süt ve süt ürünleri, mayonez, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünleri de yaz aylarında sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Korunmak hijyene çok dikkat edilmeli. Eller sık sık yıkanmalı, açık sular içilmemeli, riskli yiyecek tüketimi en aza indirilmelidir.
Hepatit A
Hepatit A virüsü, yaz aylarından çok sık görülebilen bir hastalıktır. En fazla kirli sulardan kaynaklı nedenlerle bulaşma görülebilmektedir. Mikroplu, iyi yıkanmamış yiyecekler de hepatit A bulaşma riski vardır. Havuz ve deniz suyundan da virüs alınabiliyor. Bu gibi hususlara dikkat ederek hijyen durumunu en üst seviyede tutmak gerekiyor. Açıktan su içmemek, açıktan satılan yiyecekleri tüketmemek, el hijyenine çok dikkat etmek gerekmektedir. Hepatit A, aşısı olan bir hastalık olmasına karşın yinede dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.
Hepatit A ile temasta kalan kilerde solukluk, sararma, aşırı halsizlik, bulantı, ateş ve idrar renginde koyulaşma olabiliyor. Yaz aylarında bu durum çok sık görülebildiği için dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kulak Enfeksiyonları
Yaz mevsiminde en çok karşılaşılan hastalıklardan biri de kulak enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar özellikle havuz seven kişilerde sıklıkla görülüyor. Temiz olmayan havuz ve deniz suyu enfeksiyonları yol açabiliyor. Dış kulak iltihabı en çok rastlanan problemlerin başında geliyor. Dış kulak yolunun normalden fazla ıslaklık ve neme maruz kalması bunun en önemli nedenidir. Kirli sularda bulunan bakteriler, kulak yoluna girerek kolayca enfeksiyona neden oluyorlar. Özellikle havuz hijyenine çok dikkat etmek gerekiyor. Temizliğinden emin olmayan havuzlara kesinlikle girilmemeli. Denizler için de aynı şey geçerlidir. Sudan çıktıktan sonra, kulak pamuğunu kulağın içine sokarak temizleme işlemi bakterilerin kulağın derinlerine neden olduğu için sakıncalıdır.
İdrar Yolu İnfeksiyonları
Kirli havuz ve denizlerin neden olduğu bu enfeksiyonlar özellikle kadınlarda sık idrar yolu enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. İdrar yaparken sızlama, yanma, sık sık idrara çıkma, kasık ağrısı, idrar kaçırma gibi bulgularla sistit ve ilerlemiş tablolarda ateş, bulantı, kusma yan ağrısı ile komplike idrar yolu infeksiyonları bu grupta yer alıyor. Yaz aylarında havuz veya deniz tercih edenler için risk taşıyan bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu hijyen açısından temiz olduğuna emin olduğumuz sularda yüzmektir.
Kene ile bulaşan bir infeksiyon hastalığıdır. Yaz dönemlerinde özellikle yeşil ortamlarda kalanlar, piknik yapanlarda görülme sıklığı artıyor. Kene tutunması vücutta ateş, halsizlik, kas eklem ağrısı, baş ağrısı, bulantı kusma ve ileri aşamalarda kanamalarla seyreden hastalık tablosu şeklinde seyrediyor. Böcek kovucu kremler, korunaklı giyinmek, piknik dönüşlerinde tüm vücudun kontrol edilmesi, tutunan kenenin dikkatli şekilde uzaklaştırılması korunmada önemli etkenlerdir.
Sıcak, nemli, kapalı ortamda etken mantar infeksiyonları sıklığı arttırıyor. Vücudun uzun süre ıslak kalmaması gerekmektedir. Kurulanmış bir vücut mantar riskini azaltır.
Islak mayoyla uzun süre beklenmesi genital bölgelerinde mantar infeksiyonlarına neden olabiliyor, bu durum ayak parmakları araları ve kasıkları gibi kapalı alan infeksiyona elverişli bölgeler için de geçerli. Yaz aylarında pamuklu iç çamaşırları giyilmesi ile havuz ve deniz ortasında ıslak mayoların hemen değiştirilmesi gerekiyor. Mantar riskine neden olan infeksiyonlar, kirli havuz ve denizlerden de bulaşabilmektedir. Mutlaka hijyen bakımından temiz olan ortamlarda yüzülmelidir.
Yaz aylarında bakım ve dezenfeksiyonun uygun olmadığı oteller vb , toplu yaşam alanlarında su ve klima sistemleri ile ilişkili yayılan bir hastalıktır. Kişinin solunum yolunu etkileyerek hastalıklara neden olabilmektedir. Klima ve doğrudan solunum sistemini etkileyecek olan ortamların temiz olması ve bakımının yapılması gerekmektedir.