Yaz aylarda sıcaklıklarla birlikte meydana gelebilecek hastalıklara dikkat etmemiz gerekiyor. Bu hastalıkların başında da ishal gelmektedir. Uzmanlar sıcaklarla birlikte meydana gelebilecek ishalli hastalıklara dikkat çekiyor.
İshal neden olur?
İshal, sindirdiğimiz yiyecek ve içeceklerin kalın bağırsaklarımızdan yarı katı dışkıyı dışarı atılmasıdır. Eğer kalın bağırsağımız besinlerdeki sıvıyı ememezse, sulu dışkı ortaya çıkar ve bu durum ishali ortaya çıkarır. Bazı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri, ilaçlar ve benzeri unsurlar ishale sebep olabilir.
İshalin belirtileri nelerdir?
* Karın ağrısı
* Sık gelen, bol, sulu dışkı
* Karın şişkinliği
* Ateş
* Mide krampları
* Dışkıda kan görülmesi
Çocuklarda ishal durumu ve dikkat edilmesi gereken hususlar
Çocuklarda ishal hızlı bir şekilde su kaybına yol açar. Eğer çocuğunuzun ishali 24 saat içinde iyileşmezse veya bebeğinizde aşağıdaki belirtiler varsa doktorunuzu arayın:
*Üç veya daha fazla saat içerisinde bezini ıslatmadıysa
* Dışkısı kanlı veya siyahsa
* Bebeğinizin ateşi 39ºC’ın üstündeyse
* Ağzı kuruysa veya gözyaşı dökmeden ağlıyorsa
* Karnı, gözleri ve yanaklarında çöküklük varsa
* Olağandışı bir şekilde uykulu, uyuşuk, tepkisiz veya sinirliyse
* Cildi sıkılıp bırakıldığında düzleşmiyorsa
İshal Tedavisi nasıl yapılır?
Su içmek, kaybedilen sıvıyı kazanmak için doğru bir yoldur ancak, tuz ve sodyum potasyum gibi ihtiyacınız olan elektrolitleri içermez. Potasyum kazanmak için meyve suyu, sodyum için ise çorba içerek elektrolit seviyenizi dengeleyebilirsiniz. Şeftali, patates gibi posalı yiyecekler tercih edilebilir. Birçok ishal vakası tedavi olmadan birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
*Bol su tüketin.
* Her gün su, çorba, meyve suyu gibi bol miktarda temiz sıvı tüketin.
* Tuzlu bisküvi, tost, yumurta, patates, pilav yemeye çalışın.
* Kafein ve alkol tüketiminden kaçının.
* Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, lif miktarı yüksek yiyecekler veya çok baharatlı yiyeceklerden birkaç gün için kaçının.