Sodyum hipoklorit temizlik alanında her yerde kullanımı olan bir kimyasaldır. Geniş kullanım alanının yanında çok iyi bir dezenfektan olan Sodyum Hipoklorit fiziksel olarak sıvı halde bulunur ve renk olarak temiz yeşilimsi sarıdır. Kuvvetli çamaşır suyu kokulu bir kimyasaldır. Genellikle sulu çözeltilerinin aktif klor oranı %15 – %16 seviyelerindedir.Fabrika çıkışlı sodyum hipoklorit değişik oranlarda sulandırılarak çamaşır suyu olarak kullanılır. Değdiği yeri hemen beyazlatan sodyum hipoklorit ; Sıvı klor, çamaşır suyu, hipo, Ağartıcı, Javel suyu, temizlik maddesi olarak da anılır. Fiziki olarak sulu çözeltisi su kıvamındadır ve renk olarak yeşilimsi sarı renktedir. Diğer kimyasallar gibi kullanım esnasında dikkatli olunması sıçramalarından sakınılmalıdır. Uygun ekipmanların kullanılması gerekmektedir. Formülü NaClO dur. Sodyum Hipoklorit genellikle her ortamda iyi bir dezenfektan olmakla beraber özellikle suların dezenfeksiyonu amaçlandığında öncelikli kullanılan kimyasaldır. Bunun yanı sıra değişik sektörlerde beyazlatma amaçlı madde olarak kullanılmaktadır. Çamaşır suyu üretiminde hammadde olarak, içme ve kullanma sularının ve atık suların arıtılmasında , tekstilde (ağartma işlemlerinde), ve daha bir çok sektörde kullanılır.
Birkaç soruda Sodyum Hipoklorit (NaClO) .
Soru:Kimyasal Adı nedir?
Cevap:Sodyum Hipoklorit
Soru: Kimyasal Formülü nedir?
Cevap:NaClO
Soru: Sodyum hipokloritin pH derecesi kaçtır?
Cevap:PH >12 büyüktür
Soru: Sodyum hipokloritin görünümü nasıldır?
Cevap:Renk Yeşilimsi sarı, sıvı şeklindedir
Soru: Sodyum hipokloritin yoğunluğu nedir?
Cevap:Yoğunluk 1,11 g/cm³
Soru: Sodyum hipokloritin kaynama noktası kaçtır?
Cevap:Kaynama Noktası 111 °C (%15-16 konsantrasyonda)
Soru: Sodyum hipokloritin erime noktası kaçtır?
Cevap:Erime Noktası -12 – 10 °C (%15-16 konsantrasyonda)
Soru: Ambalaj Şekli nasıldır?
Cevap:30kg ve 60 kg lık çanta bidonlarda veya 1 ton luk IBC satılır.
Sodyum Hipoklorit Kullanım Alanları
Bilindiği üzere Sodyum Hipoklorit genellikle sularda dezenfektan amaçlı kullanılır. Bunun yanında bir çok farklı sektörlerde de beyazlatıcı (ağartıcı) amaçlı olarak kullanılmaktadır. Evlerde kullandığımız çamaşır suyu yapımında sodyum hipoklorit kullanılmaktadır. İçme suyu kullanma suyu ve atık suların arıtılmasında , tekstilde (ağartma işlemlerinde), suların dezenfeksiyon amaçlı klorlanmasında, beyazlatıcı olarak kağıt endüstrisinde , yine dezenfektan olarak ahşap sektöründe kullanılır. Su şartlandırma kimyasalları içinde öncelikli olarak kullanılır. Küf önleme ve oluşan küflerin yok edilmesinde sodyum hipoklorit kullanılır.
Sıvı Sodyum Hipoklorit ile çalışılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır . Mesela elbiselere ve cilde bulaştırılmamaya özen göstermelidir. Saf haldeki sodyum hipoklorit elbiselerde bulaştığı alanlarda çok hızlı bir şekilde beyazlatma yapacağından dolayı elbiselerin rengini beyazlatır ve kullanılamaz hale getirebilir. Cilde temasında da aynı şekilde beyazlatma ve hafif tahriş ve çok yoğun çamaşır suyu kokusu kokusu kalır. Solunum yollarında rahatsızlığı bulunanlar (astım ,koah vs) için kullanım sırasında daha dikkatli olmaları gerekir . Çünkü solunum yolları için,cilt için ve gözler için çok ciddi korozif madde özelliği taşımaktadır.
Sodyum Hipoklorit soluyan insanlar kendilerini yorgunluk hiisedebilir, uyuklama görülebilir, baş ağrısı, veya baş dönmesi yapabilir, zaman zaman deri döküntüleri gibi şikayetler görülebilir.
Solunması burun ve boğazda tahrişe sebep olabilir ve öksürüğe , solunum zorluğuna ve solunum yollarında şişliğe neden olarak tahriş eder.
Sodyum hipoklorit ile temas halinde peki ne yaılması gerkir;
Eğer cilde temas söz konusuysa hemen bol su ile temas eden bölge yıkanmalıdır. Kesinlikle deri yoluyla emilmesine engel olunmalıdır.
Ciltte su toplanması ve yara ile birlikte ciddi cilt tahribatları gözlenebileceği unutulmamalıdır.
Temas halinde temas eden bölge bol su ile yıkanmalıdır.
Sodyum hipoklorit eğer göze temas etderse konjonktivit ve korneada kalıcı tahrişat yapabilir.
Gözün yumuşak dokularında ciddi tahribata neden olur. Ciddi göz hasarlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.
Göze teması halinde bol akan su ilen az on dakika yıkanmalıdır ve doktora başvurulmalıdır.
Sodyum hipoklorit ülkemizde üretimi yapılan bir kimyasal olmasına rağmen sodyum hipoklorit fiyat olarak dövizle satılmaktadır.