Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir ?
Maalesef ülkemizde ki üreticilerin çoğu zeytin kilogramı başına daha fazla zeytinyağı elde etmek için malaksör aşamasında zeytin hamurunu yüksek ısıda işleyerek veya enzim katarak sıkım yapar. Böylece kilogram başına randımanı arttırır fakat zeytinyağı kalitesini düşürür ve duyusal açıdan ısıtılmış/yanmış gibi kusurlara neden olduğu gibi acılık ve yakıcılığı da kaybederler.
Soğuk sıkım zeytinyağı, kırıcıdan çıkan zeytin hamurunun 27 ˚C derecenin altında ekstraksiyonu ve santrifüjü ile elde edilmiş natürel sızma zeytinyağlarıdır. Düşük ısıda elde edildiği için içerisinde ki fenol bileşikleri ve oleuropein maddesi çok yüksektir ve ağızdaki acılık tadını bu bileşikler verir. Genelde en kalitelisi 2 fazlı kontinü sistem sıkımlardan elde edilir. Sıcağa ve suya maruz kalmadığı için duyusal açıdan çok daha kusursuz ve besleyici değeri daha yüksektir. Ülkemizde son dönemde, tüketicinin bilinçlenmesi ile birlikte talebi artmaya başlamıştır.
Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?
Zeytinin ağacından farklı dönemlerden toplanan zeytinler sıkıldığında, farklı tatlarda zeytinyağı elde edilmesine neden olur. Zeytin hasatının erken döneminde yani yeşilken veya siyaha dönemeden ala iken toplanan zeytinlerden sıkılarak elde edilen yağlara erken hasat zeytinyağı denir. Erken hasat zeytinyağlarında, 1 kg yağ elde etmek için kullanılan zeytin miktarı, olgun hasat yani siyah zeytinden sıkılan zeytinyağlarına göre daha fazladır ve maliyet daha yüksektir. Ancak elde edilen zeytinyağın kalitesi çok daha iyidir. Erken hasat zeytinyağının aroması ve kokusu daha çok yeşil meyveleri hatırlatır ve yakıcılığı daha yüksektir.