Değerli taşlar tarih öncesi zamanlardan bugünlere her zaman ilgi görmüşlerdir. Son yıllarda da popüleritesini günden güne arttırmaya devam ediyor. Değerli taşları mücevher taşları ve doğal taşlar (yarı değerli taşlar) olarak iki ayrı kolda incelemek mümkün. Temelde değerli taşlar olarak kabul edilen 4 taş vardır. Pırlanta, Zümrüt, Yakut ve Safir. Bunların dışındakiler yarı değerli taşlar olarak kabul edilir. Bu demek değildir ki yarı değerli taşların değeri düşüktür. Bu grupta oldukça değerli ve nadir bulunan taşlarda mevcuttur. Bu sebeple biz bu taşlara yarı değerli taşlar yerine doğal taşlar demeyi tercih ediyoruz. Her taşın kendine has özellikleri ve faydaları olduğunu da belirtmek gerek.
Taşların en kıymetlisi pırlantaya gelecek olursak, pırlanta aşkı ve sonsuzluğu simgeler. Onu evlilik tekliflerinin vazgeçilmezi tektaşlarda yer almasının yanı sıra birçok takı üzerinde de montürlerini bulmak mümkün.
Pırlanta alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri taşın karatı yani ağırlığıdır. Karat, Pırlanta yada herhangi bir mücevher taşının ağırlığının ölçülmesinde kullanılan, kuyumculuk sektöründe çokça kullanılan bir ölçü birimidir. Karat taşın fiyatını belirlemede en önemli faktörlerden biridir. Pırlanta seçiminde özellikle yüzük için genellikle 0.20 karat ve üzeri tercih ediliyor. 1 karatın üzerinde tektaş alacaksanız, uluslararası elmas sertifikaları olan “AGS Certificate” ya da “GIA Certificate” talep etmeniz tavsiye ediliyor.
Taşın değerini belirleyen unsurlardan biri de taşın berraklığıdır. Pırlantanın içerisi ne kadar temiz olursa o kadar değeri artar. Pek tabii ki Pırlanta bir değerli taştır ve madenlerden çıkarılan doğal bir oluşumdur. Bu sebeple taşın içerisinde bazi maddeler bulunabilir. Bu maddeler berraklığı etkilediği gibi taşın değerini de düşürür.
Bunların yanı sıra tamamen berrak bir taş bulmak neredeyse imkansız, var olanlar ise oldukça değerli ve çok pahalı. Dolayısıyla lekenin en az miktarda olduğu, gözle görülemeyecek kadar küçük lekeleri olan taşlar da tercih edilebilir. Berraklık, karbon ve kesik miktarına ters orantılı olarak hesaplanır. Ne kadar az karbon ve kesik varsa pırlanta o kadar değerlidir.
Kesim pırlantada bir diğer önemli kriterdir çünkü kesim ne kadar güzel olursa taş o kadar güzel parlar. Kusursuz parlayan bir pırlanta her zaman daha değerlidir. Pırlanta ve diğer değerli taşlar için birden fazla kesim çeşidi vardır. Yuvarlak, Oval, Damla, Kare (prenses), Baget (dikdörtgen) bunlardan birkaçıdır. En fazla tercih edileni ise yuvarlak kesimdir.
Pırlantanın rengi hernekadar daha az önemliymiş gibi görünse de aslında oldukça önemli faktörlerden biridir. Pırlanta alırken dikkat edilmesi gereken 4C (colour, cut, clarity ve carat) kavramını duyduysanız, taşın rengininde ne kadar önemli olduğunu farkedersiniz. Renk pırlantanın değerini belirleyen kriterlerden biridir.
Pırlanta taşlar D’den Z’ye kadar harfler kullanılarak renkler belirtilir. Renk Beyazdan Sarıya doğru ilerler.
Günümüzde tektaş yüzüklerde genellikle G, H ve I grubundaki taşlar tercih edilmektedir. Taşların en değerlisi Pırlanta hakkında daha detaylı bilgiler edinmek için Değerli Taşlar web sitesini ziyaret edebilirsiniz.