Esenlerli öğrencilerle dünyada ve Türkiye’de uzay çalışmalarına dair tecrübelerini paylaşan Türksat Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan İdari Uzman Adnan Çelik, “Kendi özümüzdeki gücü bilmeliyiz” diyerek, Kırşehir’de, Cacabey isimli bir ilim insanının, Galileo’dan tam 337 yıl önce yıldızlar arası uzaklığı ölçtüğünü hatırlattı.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Odası 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik “Tecrübe Paylaşım Toplantısı” düzenledi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programda Türksat Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan İdari Uzman Adnan Çelik, dünyada ve Türkiye’de uydu uzay çalışmalarının tarihi üzerine öğrencilere bilgi verdi.
UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne Girdi
Kendi özümüzdeki gücü bilmemiz gerektiğini söyleyen Adnan Çelik, “Galileo, 1609 yılında yaptığı teleskopla birçok astronomik gözlem gerçekleştirdi. Galileo’dan tam 337 yıl önce Kırşehir’de, Cacabey isimli bir ilim insanı yıldızlar arası uzaklığı ölçmüş. Kırşehir’de Cacabey’in yapmış olduğu medrese daha önce bir camiymiş. Bu camiyi yaparken caminin her köşesine roketler yapmış. Caminin üst kısmını gözlemevi gibi tasarlamış, kubbesini kesmiş ve kubbenin altına gelecek şekilde yuvarlak bir havuz yapmış. Bu havuzun içini de ziftle doldurmuş. Gece vakti, karanlıkta yıldızlar o zifte beyaz bir nokta olarak düşermiş. Her gece o zifte yansıyan yıldızların arasındaki uzaklığı ölçerek bilimsel bir veri ortaya çıkarmış. Yani Cacabey, Galileo’dan 337 yıl önce yıldızlar arası uzaklığı ölçmüş. Cacabey’in medresesi, gözlemevi olarak kabul edildi. 2006 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yerini aldı.” dedi.
‘Uzay Turizmi’ Denen Ticari Bir Oluşum Var
Şimdilerde uzay turizmi adı altında ticari bir oluşumun ortaya çıktığını söyleyen Çelik, “Paranızı yatırıyorsunuz ve sonrasında sizi uzaya götürüyorlar. Uzaya gidecek kişilere yer çekimsiz ortamda deneyler yapılıyor. Öğrencilerden de yerçekimsiz ortamlarda sanki Ay’dalarmış gibi davranmalarını istiyorlar. 6 kişilik ekipler oluşturuyorlar ve sonrasında yer çekimsiz ortamda bir aletin montajını yapmanızı istiyorlar. O ortamda çalışmak o kadar zor ki, montajı ilk tamamlayan takımı da birinci seçiyorlar. Sonrasında bu öğrencilere uzayla ilgili çeşitli deneyler yaparak, ileriye yönelik bir vizyon çizmeye çalışıyorlar.” ifadelerine yer verdi.