“Tarih Sohbetleri”nde konuşan Tarihçi-Yazar İbrahim Hakkı Gündoğdu, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemini, “Türkiye, bölgesinin kalpgâhı. Yani Türkiye, dünyanın kalbi. Çevremizdeki olayların hepsi Türkiye’yi ilgilendirir, bize yöneliktir” ifadeleriyle anlattı.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Tarih Sohbetleri”nde öğrencilere Tarihçi-Yazar İbrahim Hakkı Gündoğdu, Osmanlı Devleti’nin siyasi ve toplumsal yapısının günümüz Türkiye’si ile bağını anlattı. Program, İbrahim Turhan Anadolu Lisesi’nde gerçekleşti.
AKILLI DAVRANMAZSAK YOK OLURUZ
Bugün tarihten ve Osmanlı Devleti’nin başarılarından ders almamız gerektiğini belirten Gündoğdu, “Osmanlı dün, çağın adını koyduğu için başardı. Osmanlı tarım, hayvancılık ve ticareti çevresindeki devletlerden iyi yaptığı için başarılı oldu. Anadolu’da bir sürü medeniyet yok oldu. Akıllı davranmazsak, biz de yok oluruz” dedi.
“Bulunduğumuz çağın adını koymalıyız” diyen Gündoğdu, “Bugün çağın çok adı var. Ekip, birey, birlik, marka, teknoloji çağı… Çağın adını koyup ona uygun davranmalıyız. Birlik çağı için maziden ders alalım ve çevremizdeki devletlerle diyalog içinde olalım. Çünkü çağ aynı zamanda bilinç çağı” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE HİÇ TOPRAK KAYBETMEDİ
Türkiye’nin bugünlere toprak kaybederek değil kazanarak geldiğini hatırlatan İbrahim Hakkı Gündoğdu, “1923’ten sonra çeşitli savaşlar ve anlaşmaların ardından topraklar kazandık. Dünya üzerindeki devletler bugünlere yara alarak gelirken Türkiye, yarasız geldi. Bundan sonra bizim için birlik dönemi. Çevremizdeki devletlerle yapacağımız diyaloglarla bu işi yürütmemiz lâzım. Mazlum devletler bize sığınıyorlar tıpkı Osmanlı Devleti dönemindeki gibi. Çünkü Osmanlı’da kendisine bağlı milletlere hoşgörü vardı” dedi.
TÜRKİYE, DÜNYANIN KALPGÂHI
Türkiye’nin jeopolitik konumunun öneminden bahseden Tarihçi-Yazar İbrahim Hakkı Gündoğdu, “Bulunduğumuz coğrafya çok önemli. Türkiye, bölgesinin kalpgâhı. Yani Türkiye, dünyanın kalbi. Bunu Avrupa hatta dünya söylüyor. Çevremizdeki olayların hepsi Türkiye’yi ilgilendirir, bize yöneliktir. Bu milletin kökü sağlam. Osmanlı’dan ders almalıyız. Biz, Türkiye’yiz. Osmanlı Devleti bizim babamız. Tarih, yargılamak için değil ders almak için bilinmelidir. Gençlerimizin, tarihini iyi bilmesi ve geçmiş gelecek ilişkisini iyi kurması gerekiyor” diye konuştu.