Dinimizde özel ve anlamlı bir yeri bulunan umre için en genel tanımıyla hac mevsimi dışında Müslümanların Kabe’yi ve diğer kutsal mekanları ziyaret etmesidir. Umreye giden kişilere mutemir denir.
Umre ibadeti öncesinde ihrama girilir. Umre ibadetini gerçekleştirmek amacıyla yolculuğa koyulan mutemir adayı hiçbir şekilde Mikat sınırlarını ihramsız geçemez.
İhram esnasında giyilen kıyafetin beyaz renkli ve dikişsiz olması gerekir. İhram kıyafetinin giyilmesi erkekler için zorunluluk iken kadınlar günlük yaşamda giydikleri, İslam dinine uygun olan kıyafetleri ile ihrama girebilirler.
İhrama giren ve Mikat sınırlarını geçen mutemir adayı ikinci aşamada Kabeyi ziyaret eder. Mutemir adayı Kabe ziyareti esnasında yüksek sesle tekbir ve telbiye getirir. Ardından da Kabe tavaf edilir.
Tavaf, tavaf namazı ile tamamlandıktan sonra mutemir adayı; umrenin 3. Aşaması olan sa’y yapma işlemine koyulabilir.
İhrama giren, Kabeyi ziyaret ederek tavaf eden mutemir adayı; 4. aşamada sa’y yapmak zorundadır. Bu aşamada mutemiradayı; Merve ile Safa tepeleri arasında gidip gelir.
Ardından tıraş olur, ihramdan çıkar ve kişi böylelikle umre ibadetini tamamlamış olur. Hac ibadetine tabi olan kudüm, Müzdelife, veda, Arafat vb. kurallar umre için geçerli değildir.
Mutemir adayı; umre ibadetini tamamladıktan sonra Mekke’de ve Medine’deki diğer kutsal toprakları ziyaret edebilir. Kuran’ı Kerim’de, birçok ayette ve hadiste geçen umre, Şafii ve Hanbeli mezheplerde farz iken Hanefi ve Maliki mezheplerinde sünnettir.
Hac ve umrenin arka arkaya yapılması, İslam dini açısından daha sevap olsa da mutemir adayı yılın herhangi bir vaktinde umreye çıkabilir. Umre ibadeti gerçekleştirmek adına umre turlarından birine katılabilir.