2018 yılında TARIM ve Orman Bakanlığı tarafından ‘Kırsal Kalkınma Destekleri Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında, değişik illerde binlerce genç çiftçiye milyonlarca destek verilecek. Bu destekler içerisinde Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri de önemli bir yer teşkil edecek. Genç arıcılar hem heyecanlı hem de tedirgin. Tedirginliklerinin sebebi arılarını hayatta tutup tutamayacaklarının endişesi. Kış ayları ve parazitler arıların telef olmasına sebep olabilir. Deneyimli çiftçiler ise rahat çünkü tecrübeleri onlar için bir çıkış kapısı gösterecek. Varoa mücadelesinde etkili bir yöntem olan oksalik asit ile parazitlerden korunacaklar.
Soru: Oksalik asit peki nasıl çalışır? Hangi tip varoalara ve parazitlere karşı etkilidir?
Cevap: Oksalik asit, yalnızca ergin arılar üzerindeki varroaları öldürür, kapalı yavru gözleri içerisine tesirli değildir.
Soru: Oksalik asit uygulaması ne zaman yapılmalıdır?
Cevap: Bu nedenle yavru populasyonunun en az olduğu dönemde (geç güzde ve erken ilkbaharda 1 defa) başarılı netice vermektedir.
Soru: Oksalik asit uygulaması yılda kaç kere uygulanmalıdır?
Cevap: Bir uygulamadan fazla yapıldığında arı ölümleri artabilir veya gelecek ilkbaharda sömürge gelişmesini yavaşlatabilir.
Soru: Oksalik asit uygulamada ki miktarı nedir?
Cevap: Fazla işgücü gerektirmeyen (koloni başına 1 dakika), gıda güvenliği ve insan sıhhati itibariyle emin bir uygulamadır.
Soru: Hangi sıcaklıkta iyi sonuç alınır?
Cevap: Bu tatbik, 7-30°C’ler arasında iyi sonuçlar vermektedir.
Soru: Oksalik asit uygulamasında hava durumu nasıl olmalıdır?
Cevap: Gün içerisinde, rüzgarsız ve kovanların açılabileceği vakitlerde uygulama yapılmalıdır.
Soru: Varoa mücadelesinde kullanılan oksalik asit hangi oranlarda olmalıdır?
Cevap: Uygulamada kullanılan %3.2’lik Okzalik asit/şeker şurubu solüsyonunun hazırlanması için, 1 litre 35-40°C sıcaklıkta temiz su ile 1 kilogram toz şeker temiz bir kapta ve güvenli bir yerde karıştırılarak oda sıcaklığına (20°C) erişene dek soğutulur. Solüsyona 75 gr kristal okzalik asit ilave edilir ve iyice karıştırılır. Neticede %3.2’lik okzalik asit solüsyonu ele geçirilmiş olur. Uygulamada üzeri tamamiyle arıyla kaplı çerçeveler arası boşluk için %3.2 ‘lik 5 ml şeker şurubu/okzalik asit solüsyonu kullanılır. (arılar çerçeveler arası boşluğu tamamiyle doldurmuş olmalıdır).
Soru: Uygulama peteğin neresine ve hangi yöntemle yapılır?
Cevap: Kovandaki arı mevcuduna göre uygun miktar alınır ve peteklerin üst çıtalarının arasından petek arası boşluktaki arılar üzerine damlatılır veya ihtiyaç duyulan miktarı aşmamak kaydıyla püskürtülerek de kullanılabilir.(sözgelişi üzerleri tamamiyle ergin arıyla kaplı 10 çerçeve arıya toplam 50 ml solüsyon kullanılır).
Soru: Oksalik asitin arıcılıkta kullanılması insan sağlı ve arı sağlığı açısından zararlı mıdır?
Cevap: Bu maddeler tariflerine uygun olarak kullanıldıkları taktirde, insan sıhhati ve arılar üzerine zarar veren bir tesir yaratmamaktadır. Dönüşümlü olarak bu ilaçların kullanımının sağlanması (sözgelişi; ilkbaharda formik asit, hazanda okzalik asit uygulaması gibi) Varroa’nın bu kimyevilere direnç kazanmasını önlemek açısından ehemmiyetlidir.
Ülkemizde oksalik asit üretimi yoktur. İhtiyaç yurtdışından karşılanmaktadır. Bu nedenle Oksalik asit fiyat konusuna önem verilmeli ve uygun tedarikçi temin edilmeye gayret edilmelidir.