Havaların ısınmasıyla birlikte yaz sıcaklıklarının kendini hissettirdiği şu günlerde kene korkusu etrafı sarmaya başladı. Özellikle piknik yapanlar ve yeşil ortamda bulunanlar için kene tehlikesinden korunmanın yollarını belirtelim.
Yaz aylarının korkulu rüyası haline gelen kene problemi gündemdeki yerini almaya başladı. Özellikle sıcak aylarda yeşilin ve hayvancılığın yapıldığı yerlerde ortaya çıkan kene tehlikesine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar keneye karşı uyarırken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının görülmeye başlandığına dikkat çekerek, özellikle yaz aylarıyla birlikte piknik sezonunu açan vatandaşlara, tarla ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere yönelik uyarılarda bulunuldu.
Sıcak aylarda ortaya çıkan kene tehlikesi vücuda temas ettiğinde ve ısırdığında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi belirtilerinin ortaya çıkmasında, ortalama 2 – 3 günlük bir kuluçka zamanı var. Belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen sürede öncelikle hastalığın ilk belirtileri olarak iştahsızlık, baş ağrısı, yüksek ateş, kusma ve bazen ishal şikâyetleri görülür. Belirtiler fark edildiği anda kene tedavisi için hastanelere ulaşılmadır. Gerekli önlem alınmadığında ise ölüme götüren sonuçlarla karşılaşılabilir.
Kırsal bölgede hayvancılıkla uğraşan vatandaşların her akşam vücutlarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Pikniğe gidenler, açık çimende oturanlar daha sonra vücudunun tüm bölgelerini dikkatlice kontrol etmeleri gerekmektedir. Vücudunda kene bulunan kişi keneyi çıkarmak için uğraşmamalıdır. Bu konuda çok dikkatli olarak hemen en yakın hastaneye gidilmelidir. Keneyi vücudundan dikkatsizce çıkarmak daha tehlikeli durumlara neden olabilmektedir. Bu konuda çok hassas davranmalı ve doktora başvururmalıdır.