Yaz aylarının gelmesi ve aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde mutfağımıza taze meyve ve sebzelerde girmeye başladı. Aşırı sıcakların kendini iyice hissettirdiği bu günlerde hiç kuşkusuz dikkat etmemiz gereken konulardan biri de beslenmemizdir. Bu konuda uzmanlar yaz aylarında sağlık bir şekilde tüketmemiz gereken besinlerin faydalarını ve tüketilme biçimleri konusunda sık sık uyarılarda bulunmaktadır.
Uzmanların yaz aylarında meyve ve sebzelerin faydaları ve tüketmeleri konusundaki uyarıları:
Enginar
Enginar bol miktarda C vitamini, potasyum, folat, magnezyum yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Ayni zamanda kalorisi de oldukça düşüktür. Kötü kolestrolü azaltmada, hazımsızlık ve diyabet sorunlarının giderilmesinde yardımcı rol oynayan enginar, içindeki değerli besinlerden faydalanabilmek için mutlaka taze olması şarttır.
Patates
Patates özellikle C vitamini yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Sindirimi kolaylaştırıp mide gazlarını yok eden patates, kalp-damar hastalıklarına ve tansiyona karşı etkilidir. Patates troidi düzenleyip cildi güzelleştirmede etkin rol oynar. Kolon kanserine ve kabızlığa karşı koruyucu özelliği bulunan patates bağışıklık sistemini güçlendirir. Patatesi tüketirken özellikle şeker hastalarının ve insülin direnci olan kişilerin daha dikkatli tüketmesi gerekir.
Kabak
İyi bir antioksidan kaynağı olan kabak ayni zamanda prostat kanserine karşı da koruyucu özelliği taşır. Kanser türleriyle de savaşmasının yanında kalp hastalıkları, vücutta yanlış beslenmeden kaynaklanan ödemin yok edilmesi ve kabızlık sorunun çözülmesine de faydası var. Zayıflamak isteyenlerin sofrasında mutlaka kabak yer almalı.
Şeftali
Şeftali iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. A vitaminden, posadan ve potasyum mineralinden zengin bir meyve türüdür. Şeftali sıcak havalarda ter ile atılan potasyumun karşılanmasına yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar atımını artırdığı için de kanın temizlenmesini sağlamada yardımcı olur. Posa içerdiği için kabızlıktan korur. Şeftaliyi böbrek ve sindirim sistemi iltihaplanmalarında rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bunun yanında kalp sağlığınız ve cildiniz için de şeftali önemlidir.
Çilek
Çilek içerdiği potasyum minerali sayesinde tansiyon düzenleyici etkisine sahiptir. Çileği zayıflama diyetlerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak çileği pudra şekerine batırma olayını rafa kaldırmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Çilek seçerken canlı, kırmızı renkte olanları ve uzun süre bekletilmemiş olmalarına dikkat edin.
Kiraz
Ürit asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayan kiraz, romatizma, gut hastalığı, damar sertliği ve eklem kireçlenmesi tedavisinde etkilidir. Bunun yanında böbreklerin taş ve kum yapmasını önler. Mevcut olanların safra kesesi taşının da dökülmesine yardımcı olur.
Karpuz
Yaz mevsimlerinin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz A, B ve C vitamini, potasyum, demir ve kalsiyum minerali bakımından zengin bir meyve türüdür. Karpuz % 93 oranında su içerir. Ayni zamanda mesane kumlarını ve böbrek dökmeye, hazmı kolaylaştırmaya, kanı temizlemeye ve bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Karpuz yağ ve kolesterol içermediği için tek dikkat edilmesi gereken husus, tüketim miktarı ve sıklığıdır. Tek seferde aşırı derecede karpuz tüketilmediği zaman herhangi bir sıkıntı oluşmayacağı söylenebilir.