Aşırı hız yapmak hem çevredeki hem de yol üzerindeki yolcular için oldukça güvenli riske atan unsurlardan biridir. Bu anlamda şehir dışında ya da şehir içlerinde belirlenmiş olan hız sınırları ile mal ve can kaybı riski azaltılabilmektedir. Araba hayalim hız limitleri güncel hız limitlerini sunarak can ve mal kaybının önüne geçer. Bu sınırlar yaşanabilecek kazalarında önüne geçebilmek amacıyla konulmuştur. Aynı zamanda ses konusu olan hız sınırlarına uyabilen tüm sürücüler güvenli bir yolculuk gerçekleştirdiği için dünya genelinde bir kural haline gelmiştir.
Güvenilir bir şekilde sürüş gerçekleştirebilmek amacıyla ve trafik kazalarını azaltabilmek için ülkeden ülkeye farklılık gösterse de hız sınırları her ülke için belirlenmektedir. Hatta sadece ülkeler değil bazı şehirlerarasında bile hızlı sınırlarında değişiklikler olabilmektedir. Bu farklılık genel anlamda yolun sahip olduğu özelliklere, ülkenin coğrafi yapısına ya da araç sayısına yönelik olarak da değişiklik göstermektedir.
Türkiye’de hız sınırları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü hız limitlerini belirlerken belirli unsurları göz önünde bulundurmaktadır. Bunlar yol tipi ve araç türüdür. Örneğin kara yolu taşıtları için hem şehir içi hem de şehirlerarası hız sınırı birbirinden farklı olarak hesaplanmaktadır. Otoban hız sınırı ile bölünmüş olan yollarda da yine hız sınırı farklı olarak belirlenmiştir. Bununla beraber herhangi bir kamyonetin uyuması gereken hız limiti ile herhangi bir otomobilin uyması gereken hız sınırı da birbirinden farklılık gösterir.
Hız sınırı denildiği zaman akla ilk olarak azami hız gelmektedir. Seyredilen yol ya da araç türüne göre yapılabilecek en yüksek hız anlamına gelen bir terimdir. Sürüş esnasında en çok göz önünde bulundurulması gereken noktalardan biri olduğu söylenebilir. Bu anlamda azami hız sınırının üzerine çıkan herhangi bir araç sürüş güvenliğini büyük bir oranda tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple ülke tarafından belirlenmiş olan para cezaları ile karşı karşıya kalınır.
Türkiye’de yerleşim yeri içerisinde kamyon, panelvan, çekici türü araçlar, kamyonet, otobüs, minibüs, otomobil gibi araçlar için belirlenen azami hız 50 km/s’tir. Bu araçlar dışında kalan iş makineleri, bisiklet, tehlikeli madde taşıyan araçlar ya da traktör gibi araçlar 50 km’den çok daha düşük limitlerde sınırlarını belirlemelidir. Örneğin motorlu ya da motorsuz bisikletler maksimum 30 km/s hız yapabilir iken iş makineleri yerleşim yeri içerisinde 20 km/s’e kadar hız yapabilmektedir.
Yol özellikleri ya da limitlere bakıldığı zaman yerleşim yeri dışında olan yerlerde kısımları birbirinden farklılık göstermektedir. Bu anlamda otoban hız sınırları göz önünde bulundurulur. Oto yollar, bölünmüş yollar ve çift yönlü karayolları olarak üç farklı yol özelliği belirlenmiştir. Buna göre farklı hız limitleri de bulunur. Tüm araç türleri arasında bulunan otomobil bu yollar üzerinde en yüksek hız sınırına çıkabilen araçlardan biridir. Otomobiller otobana üzerinde 120 km/s hızla çıkabilmektedir. Bölünmüş yollarda 110 km/s, çift yönlü karayollarında ise 90 km/s hız ile ilerleyebilmektedir.
Otoban hız limiti motosiklet, otobüs ya da minibüs gibi kara yolu taşıtları için ortalama olarak 100 km/s olarak belirlenmiştir. Bu anlamda hız yapılması açısından çok daha güvenli olan otobanlar üzerinde azami hız her araç türü için daha yüksek olan bölünmüş yollarda ise biraz daha düşüktür. Çift yönlü karayollarında da her iki yoldan çok daha düşük bir şekilde belirlenmiştir. Çift yönlü karayollarında 85 km/s iken bölünmüş karayollarında 100 km/s olarak belirlenmiştir.
Hız sınırını aşmanın belirli bir cezai karşılığı vardır. Bunlardan en çok karşılaşılan ise trafik kazalarıdır. Bu anlamda kullanılan aracın türüne yönelik olarak yetkililer tarafından konulmuş olan hız sınırlarına uymak gerekir. Özellikle küçük yerleşim yerlerinde hız sınırlarına uymak çevredeki güvenliği sağlamak için çok önemlidir. Bu anlamda kişiler kullandığı araçların yeni hız limitleri 2024 senesine göre mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.