Dünyanın gündeminden düşmeyen ve etkisini tüm piyasalarda hissettiren korona salgını enerji sektörünü de etkiliyor. Tüm dünyada enerji öncelikli konular arasında yer alırken Türkiye’de Mart 2020 sonu itibariyle açıklanan “Elektrik Enerjisi Piyasası Raporu”, yenilenebilir – temiz enerji desteğinin önemini bir kere daha gözler önüne serdi. Rapora göre Türkiye’de yenilenebilir enerji üretimi Aralık 2019’da %14,73 iken, Mart 2020 sonu itibariyle %16,33’e yükseldi.
Türkiye ve Dünya’daki yenilenebilir enerji yatırımlarıyla Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlayanGüriş Holding Enerji Grup CEO’su Ali Karaduman, piyasaları değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu:“Böylesi olağanüstü kriz dönemlerinde milli enerji ve yerli kaynakların kullanımının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Elektrik enerjisinde dışa bağımlılık ülke ekonomisini derinden sarsıyor. Yenilenebilir enerjinin değerini ülkece kavrayıp bu konudaki destekleri acilen artırmamız gerekiyor.”
Korona salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik sorunları beraberinde getirdi. Ülke olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bu dönem, aynı zamanda tüm ithalat ve ihracat kalemlerinde de sorunlara neden oluyor. Türkiye’nin cari açığının yaklaşık olarak yüzde 70’ini enerji sektörü oluşturuyor. Enerjisinin büyük bir kısmını dışarıdan alan bir ülke olarak Türkiye, enerji konusunda bu krizi fırsata çevirebilir.
Türkiye, milli ve yerli enerji kaynakları bakımından enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek potansiyele sahip. 2020 yılı Mart Ayı sonu itibariyle “Elektrik Enerjisi Piyasası Raporu”nagöre;yenilenebilir enerji üretimi Aralık 2019’da %14,73 iken, Mart 2020 sonu itibariyle %16,33’eyükseldi. Bu artışın içerisinde Aralık 2019’da %2,73 olan jeotermal enerji üretimi, Mart 2020 sonu itibariyle %3,23’a;rüzgar enerji üretimi ise yine aynı zaman diliminde %7,20’den %8,93’e ulaştı.
Rapordaki milli ve yerli enerji üretimine dair diğer verilere bakıldığında,Mart 2020 sonu itibariyle jeotermalin 839,3 GWhile toplam enerji üretiminin %3,4’ni,rüzgarınise 2.137,1 GWhile toplam enerji üretiminin %8,7’sini oluşturduğu görülüyor.
Yine aynı tarihli raporda elektrik üretimindeki son kapasite ise;jeotermal santralleri için toplam kurulu güç 1.515 MW, santral sayısı ise 54 olarak belirtilerken, rüzgar santralleri için toplam kurulu güç 7.644 MW, santral sayısı se 275 olarak açıklanıyor.
Dünya zor bir dönemden geçerken bu olağanüstü dönemde tüm ülkelerin yerli iç kaynaklarına yönelmesinin gerekliliğine dikkat çeken Güriş Holding Enerji Grup CEO’su Ali Karaduman: “Dünyanın en büyük jeotermal rezervine sahip ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de temiz enerji potansiyeli oldukça yüksek. Özellikle bu süreçte yenilenebilir enerji kaynaklarımızı doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun da yolu mili kaynaklarımızın desteklenmesinden geçiyor” dedi.
Açıklanan verilerde Türkiye’nin temiz enerji potansiyelinin oldukça yüksek olduğunun bir kere daha ortaya çıktığını belirten Karaduman, önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik çalışmaların hızlandırılmasının Türkiye’nin enerjide tam bağımsızlığı için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguluyor.