Türkiye’de her yıl ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp krizi geçirenlerin 3’te 1’i yani yaklaşık olarak 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Hayatta kalan hastaların ise yaklaşık 120 bini ayni sene içerisinde tekrardan kalp krizi geçiriyor.
Ajans Press, Türkiye’nin kalp sağlığıyla ilgili inceleme gerçekleştirdi. Türk Kardiyoloji Derneği verilerinden elde ettiği bilgilere göre, ülkemizde yaşanan ölümlerin yüzde 40’ı kroner kalp rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde kalp hastalığı ve buna bağlı ölümlerin insan sağlığı için birincil dereceden tehdit oluşturan en önemli faktör olacağı belirtilmektedir. Ani kalp krizi ve AKUT kroner sendroma bağlı ölüm oranları Türkiye, tüm Avrupa ülkelerinden yüksek durumda yer almaktadır. Bunların başlıca sebepleri ise alkol, sigara, stres, obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik başı çekiyor.
Kalp ve damar hastalıkları sağlığımızı tehdit eden en yaygın rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bu rahatsızlık özellikle kadınları daha çok etkilemektedir. Erkekler de sigara en önemli risk faktörü olurken, sigaranın yanı sıra hiper tansiyon, diyabet, yüksek kolestrol ve stres kalbin en büyük düşmanları arasında yer almaktadır.