İlk defa üniversiteye başlıyorsanız
İlk defa üniversiteye başlıyorsanız ve maddi durumunuz çokta iyi değilse seçiminiz devlet yurdu (KYK) olabilir. Ancak bütçenizi zorlayabilecekseniz daha konforlu olabilecek bir özel yurt tercih edebilirsiniz. İzmir Buca kız yurtları hizmeti veren ADEF Özel Kız Öğrenci Yurdu yetkilisi Duygu hanım; ev mi devlet yurdu mu tercihine özel yurtların iki seçenekten de daha mantıklı olabileceğini belirterek diğer iki seçenek konusunda bizleri bilgilendirmişlerdir.
Devlet yurtları için başvurular üniversite sınavından bir süre sonra başlar, asil-yedek listesi açıklanır. Eğer isminiz asildeyse kesinlikle özel yurtlara bakmak için zaman harcamayın.
Devlet yurtlarında hayat nasıldır
Devlet yurtları okula ya da okula ulaşacak toplu ulaşıma yürüme mesafinde konumlandırılır. Ulaşım için genellikle hiçbir zorluk çekmezsiniz.
Yemekler sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere iki sefer yapılır, sizin okulda olduğunuz süre göz önüne alarak öğle yemeği çıkmamaktadır. Sabah kahvaltıları sabah 06:30 ile 12:00’ a kadardır. Devlet tarafından 5 tl’lik sabah kahvaltı desteği uygulanır yani 6 tl’lik bir kahvaltı yaparsanız yalnızca 1 tl ödeyerek yemeğinizi yersiniz. Genellikle menüde bütün öğrencilere hitap eden gıdalar bulunur. Haşlanmış yumurtalar, patates kızartmaları, poğaçalar, peynirler domatesler. Çok aç değilseniz genellikle 2-3 tl ödeyerek doyabilirsiniz. Akşam yemeği için devlet yardımı 11 tl’dir. Saat 16:00 ile 22:30 arasındadır yani birinci öğretimseniz hemen hemen okul çıkışına denk gelir, ikinci öğretimseniz ilk derse gitmeden yemeğinizi yiyebilirsiniz. Menü ise çok çeşitlidir. Tavuk, balık, dolma, pilav aklınıza ne gelirse 30’a yakın çeşit sunulabilir. Devlet yurtlarında yemekler gıda mühendisleri kontrolünde yapılır, en iyi özel yurttan bile daha güvenilirdir. Bu konuda ne kadar sağlıklı diye kuşkunuz olmasın.
Artık yeni yapılan bütün yurtlarda odaya özel banyo ve WC bulunur, eskiden olduğu gibi kat banyosu artık eski yurtlar haricinde yok.
Kişiye özel gardolabı, kişiye özel çalışma masası, kişiye özel baza ve valizinizi rahatlıkla kullanacağınız altı bulunur. Özel yurtlarda bu imkanları bulabilmek için devlet yurdunun en az 3 katı fiyat ödemek zorunda kalırsınız.
Odalar genellikle 4 kişiliktir. Ben kıl insanım, herkes ile anlaşamam diyorsanız müdüriyet ile konuştuğunuz takdirde istediğiniz kadar oda değiştirme hakkına sahipsiniz, özel yurtlarda ise inanın bu durum çok belirsiz. Başka odam yok, iyi çocuklar onlar anlaşmaya bak diye geçiştirmelerini bile gördüm. Devlet yurdunda odama gelen insanlarla anlaşamazsam ne olacak diye korkunuz olmasın.
Temizlik ise genellikle her 2 güne bir temizlikçiler tarafından yapılıyor. Pis devlet yurdu yoktur, temizlik tarihleri ve personelleri belirlidir. Temizlenmediğini düşündüğünüz takdirde müdüriyet ile konuşabilirsiniz. Merdivenler, koridorlar, oda yüzeyi, masalarınız, tuvalet ve banyolarınız belirli aralıklarla düzenli olarak temizlenir. Tuvalet ve banyolarınızı temiz tuttuğunuz, arkadaşlarınızı bu konuda uyardığınız sürece hiçbir sorun yaşamayacağınıza eminim.
Çamaşırlarınız için sadece bir kutu deterjan alarak dolabınızda muhafaza edin. Çamaşır odasına giderek çamaşırlarınızı deterjan ekleyerek yıkayabilirsiniz. Çamaşır yıkama günlerini takip edin, kalabalığı önlemek adına sadece kendi günlerinizde çamaşır yıkayabilirsiniz. Yine de acil olarak çamaşırınız varsa görevliden rica ettiğiniz takdirde yardımcı olacaktır. Çamaşır konusunda da kuşkunuz olmasın.
Devlet yurtlarında ortam samimidir. Yurdun koridorunda, önünde, yemekhanede nerede isterseniz yeni bir arkadaş edinebilirsiniz. İnsanlar sizin gibi Türkiye’nin dört yanından geldiği için sohbet etmeye, arkadaş olmaya çok müsaitler. Çok bağıran, kavga çıkarmaya yer arayan insan görmek zordur ama denk gelse bile bir şikayet ile uyarı alır. Yurttan atılmamak adına kendini düzeltecektir. Zaten kavga gibi durumlara karşı her yurtta güvenlik görevlileri yer alıyor.
İlk sene için yeni arkadaş çevresi edinmek, etrafı tanımak ve sosyalleşmek adına devlet yurtları en iyi tercihtir.
Devlet yurtlarında yasak olan şeyler nelerdir?
Her kurumda olduğu gibi devlet yurtlarında da yasak konulan bazı şeyler var. Belirlenen saatler dışında giriş ve çıkışlar yasak olsa da insancıl durumlar için müsaade vardır. Mesela hastaneye gittiğinizde kanıtladığınız sürece girebilirsiniz, memleketten dönerken biletinizi gösterirseniz kabul edilirsiniz. Yani keyfi olarak girip çıkmanıza başınıza bir şey gelmesini önlemek amaçlı yurt sizi düşünerek gece vakitleri girip çıkmanıza izin vermiyor. Su ısıtıcıları yangın çıkarma ve elektrik hattına zarar verme ihtimaline karşı yasaktır. Devlet yurtlarında binlerce öğrenci yer alıyor, bunlardan birkaç tanesinin bile ısıtıcıyı prizde unutarak uyuması yangına neden olabilir. Kesici ve delici aletler ile yurda giriş yasaktır. Yurda alkol sokulması yasaktır. Siz içseniz de içmeseniz de kimseye zarar vermeyen biri olabilirsiniz fakat alkol aldığı zaman kendini kaybedecek kişileri düşünün, onlarla mı uğraşacaksınız? Aslında devlet yurtları koyduğu bütün yasakları sizi düşünerek uyguluyor.
İlk seneniz değilse
İlk seneniz değilse ve maddi durumunuz yerindeyse kesinlikle tek başınıza eve çıkmanızı öneririm. Devlet yurtları ilk sene sizi sosyalleştirir, bütün ihtiyaçlarınızı ekonomik olarak halleder fakat bir süre sonra sıkılmaya başlayabilirsiniz. Arkadaşlarınız, sevgiliniz ile zaman geçirecek yer bulamayabilirsiniz. Tek odalı bir ev bile sizin için yeterli olacaktır. Artık hayata da daha yakınsınız; kendi yemeğinizi yapmaya başlamanın, faturaları takip etmenin zamanı geldi. Maddi durumunuz iyi değilse KYK kredi/burs alın. Ailenizin durumu müsaitse harçlık alın, artık bunlar da yeterli değilse yaşadığınız şehirde yarı zamanlı iş ilanlarını takip ederek size ve okul saatlerinize uygun bir işte çalışarak telafi edebilirsiniz.
Yalnız başına yaşamayı sevmeyen biriyseniz ya da kiraya ortak arıyorsanız ilk sene kaldığınız devlet yurdundan ya da kendi sınıfınızdan arkadaşlarınızla anlaşarak onları ev arkadaşı olarak evinize kabul edebilirsiniz. Bir sene bir insanı tanımak için yeterli bir süredir. Pis mi temiz mi, anlaşabilecek misiniz ya da anlaşamayacak mısınız zaten ilk sene içerisinde anlayacaksınız. Ortamınız eğlenceli olacaktır.
Ev tercihi yaparken dikkat edeceğiniz hususlar
Ev tercihi yaparken dikkat edeceğiniz ilk huşu kesinlikle ve kesinlikle okulunuza yakın olmasıdır. Fiyatı uygun olsa bile farklı bir ilçeden veya uzak bir konumdan tutarak her gün saatlerce yolu çekerek kendinize eziyet etmeyin. Ev sahibini iyi tanıyın, bazı ev sahipleri iyi insanlar olmayabilir. Öğrenci yolucu ev sahiplerinden uzak durun, her 2-3 aya bir zam yapmak için kapınıza gelebiliyorlar. İlk görüştüğünüz zaman ev hoşunuza gitse bile ev sahibi tekin gelmez ise kararınızı iyi sorgulayın. Büyük bir ev seçmeyin, kendiniz veya en fazla birkaç arkadaşınız ile birlikte kalacaksınız küçük bir ev sizin işinizi görür. Büyük evlerin hem kirası fazla olur hem de kış soğuklarında ısıtmak için fazla para harcanır. Komşularınızı rahatsız etmeyin, iyi davranın. Pencereden aşağı çöp atmak, yüksek sesle müzik dinlemek komşularınızı rahatsız eder. Zaten bekarsınız, öğrencisiniz. Komşularınızın gıcığına gitmek için çok müsaitsiniz, iyi geçinmeye çalışın. Hem haftada birkaç defa kapınıza kadar gelen ev yemekleri ile ödüllendirebilirsiniz.